Reuters
StoryEditor

Saudská hra o tróny. Kráľ kvôli obavám zo syna vymenil ochranku počas cesty do Egypta

07.03.2019, 08:50
Kráľ z ničoho nič dostal správu od svojich poradcov, že sa proti nemu chystá nešpecifikovaný zásah.

Na verejnosť unikli informácie o problémoch v kráľovskom paláci Saudskej Arábie. Súčasný kráľ Salmán bin Abd al-Aziz a jeho dedič korunný princ Mohammad bin Salmán majú podľa denníka The Guardian medzi sebou rozpory, ktoré by potenciálne mohli destabilizovať celú situáciu v krajine.

Spory medzi kráľom a princom, ktorý je od júna roku 2017 prakticky hlavou štátu, sa podľa médií začali objavovať vlani v októbri, keď bol v Turecku zavraždený novinár denníka Washington Post Džamál Chášukždí.

Jeho smrť si podľa informácií CIA objednal práve následník trónu. Saudský kráľ sa tak údajne už niekoľko mesiacov snaží napraviť škody, ktoré krajine zločin spôsobil. Zároveň sa vraj so svojím synom nezhoduje v množstve politických tém vrátane angažovanosti Saudskej Arábie na konfliktu v Jemene.

Zásah proti kráľovi

Zásadný zvrat však nastal až koncom februára. Osemdesiattri ročný kráľ vtedy bol na návšteve Egypta a z ničoho nič dostal správu od svojich poradcov, že sa proti nemu chystá nešpecifikovaný zásah, tvrdí nemenovaný zdroj.

Kráľovi najbližší poradcovia sa dokonca natoľko zhrozili prípadnej akcie, že narýchlo vybrali nový bezpečnostný tím, ktorý odletel do Egypta, aby nahradil doterajšiu ochranku.

Podľa zdroja denníka The Guardian bola táto rýchla výmena spôsobená obavami, že pracovníci vtedajšieho kráľovho bezpečnostného tímu mohli byť lojálni princovi a nie už dosluhujícímu kráľovi. Nová ochranka hneď po prílete nechala rozpustiť aj egyptský bezpečnostný tím, ktorý mal kráľa chrániť počas jeho návštevy.

Princ kráľa neprivítal

Spor medzi otcom a synom sa ukázal aj po kráľovom prílete. Muhammed bin Salmán sa totiž neobjavil v delegácii vítajúcej kráľa. Navyše nebol spomenutý ani v oficiálnej tlačovej správe, kde bol výpočet všetkých osôb, ktoré sa na letisku objavili.

"Sú to slabé, ale dôležité náznaky toho, že sa niečo deje v kráľovskom paláci," uviedol pre médiá veterán CIA a súčasný riaditeľ projektu Brookings Intelligence Bruse Riedel.

"Ak je princ zdravý, očakáva sa, že bude vítať kráľa po zahraničnej ceste. Je to symbol rešpektu a vládnej kontinuity." Podľa analytikov tento fakt mohol pôsobiť ako facka korunnému princovi za kroky, ktoré vykonal, zatiaľ čo bol kráľ v Egypte.

Princ sa totiž rozhodol obsadiť dve pozície v rámci vlády, bez toho aby o tom kráľ vedel. Najprv dosadil na miesto veľvyslankyne v USA vôbec prvú ženu v histórii krajiny a potom do pozície ministra obrany vymenoval svojho brata Chalída bin Salmána.

Hoci sa o týchto zmenách hovorilo už dlhšiu dobu, nemenované zdroje z kráľovského paláca uvádzajú, že ich oficiálne ohlásenie prebehlo bez vedomia kráľa, ktorý bol údajne najviac podráždený vymenovaním princa Chalída do pozície ministra, pretože ide "o predčasný krok". Kráľ a jeho tím sa o obsadení pozícií vraj dozvedeli z televízie.

Kráľ nesúhlasí s postupmi svojho syna

Ľudia v kráľovom okolí sa tiež snažia osemdesiattri ročného vládcu stále zapájať do rozhodovania o budúcnosti krajiny, aby zabránili princovi v úplnom prevzatí moci.

Kráľ má vraj pritom oveľa viac problémov so súčasnou vládou svojho syna, predovšetkým v otázke zaobchádzania s vojnovými zajatcami z Jemenu, alebo tiež s reakciou Saudskej Arábie na protesty v Sudáne a Alžírsku. Hoci nie je kráľ žiadnym reformátorom, bol by vraj naklonený voľnejšiemu prístupu k protestom v Alžírsku.

Hovorca saudského veľvyslanectva v USA už reagoval na otázku novinárov ohľadom personálnych zmien v priebehu kráľovej návštevy Egypta s tým, že ide o úplne tradičný postup. Zmeny v kráľovej ochranke však nekomentoval.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:35