TASR/AP
StoryEditor

Donbas i Krym sa vrátia späť, sľubuje Ukrajincom pred voľbami Tymošenková

08.03.2019, 06:30
Autor:
TASRTASR
Bývalá premiérka má pred prezidentskými voľbami podľa prieskumov takmer rovnakú podporu ako Petro Porošenko.

Ukrajinská prezidentská kandidátka Julija Tymošenková vo štvrtok prisľúbila doživotný trest pre každého, koho usvedčia na základe obvinení z armádnej korupcie vrátane súčasného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Informovala o tom agentúra AP.

Vyšetrovanie médií minulý týždeň odhalilo v ukrajinskom armádnom priemysle údajnú schému sprenevery, a to aj v továrni, ktorú má pod kontrolou Porošenko.

"Tí, ktorí nadobudli čo i len jedinú čiernu kopijku využívaním armády a vojny, budú sedieť za mrežami do konca života," vyhlásila Tymošenková na tlačovej konferencii a dodala, že Porošenko "jednoducho pral peniaze určené na obranu".

Kandidátka, bývalá premiérka a hlavná postava oranžovej revolúcie z roku 2004, má pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 31. marca, podľa prieskumov verejnej mienky takmer rovnakú podporu ako Porošenko. Obaja sú však za ďalším vyzývateľom - komikom Volodymyrom Zelenským.

Tymošenková zároveň tvrdí, že prezidentská administratíva stojí aj za kandidatúrou jej konkurenta a menovca Jurija Tymošenka s cieľom zmiasť voličov.

Generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko vyhlásil, že člen Tymošenkovej strany sa pokúsil podplatiť Tymošenka, aby odstúpil z predvolebného boja. V súvislosti s prípadom zatkli v stredu dve osoby. Tymošenková sa na tlačovej konferencii od predmetnej záležitosti dištancovala.

Expremiérka sa podľa vlastných slov zaviazala ukončiť konflikt medzi Ruskom podporovanými separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny a obnoviť zvrchovanosť nad Krymom anektovaným Ruskom.

"Neberieme si na seba povinnosť ukončiť túto vojnu do dvoch týždňov, pretože sme zodpovední politici, ale niet pochýb o tom, že určite nastolíme mier na celom území Ukrajiny, pričom Donbas i Krym sa vrátia späť," uviedla.

Tymošenková (58) dodala, že je pripravená prikročiť aj k sociálnym opatreniam, ako je zníženie cien plynu a vody, zvýšenie dôchodkov a podpora mnohodetných rodín.

01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 03 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:41