Reuters
StoryEditor

V mešite vraždil Austrálčan. Toto je odplata za útoky v Európe, napísal

15.03.2019, 09:33
Autor:
jumijumi
Identitu jedného z útočníkov v meste Christchurch odhalil austrálsky premiér Scott Morrison.

Pri útokoch v novozélandskom meste Christchurch zomrelo v dvoch mešitách 49 ľudí. Polícia po čine zadržala štyroch podozrivých, medzi ktorými je aj mladý Austrálčan. Ten si brutálny čin dokonca nahrával a pred streľbou zverejnil dlhé vyhlásenie, v ktorom vysvetľuje svoju motiváciu k útoku.

Identitu jedného z útočníkov v meste Christchurch odhalil austrálsky premiér Scott Morrison. Ten informoval, že jedným zo zadržaných je občan Austrálie a označil ho za "pravicového extrémistu, násilníckeho teroristu". Podľa médií sa volá Brenton Tarrant a pochádza z mesta Grafton v štáte Nový Južný Wales.

​Dvadsaťosemročný Tarrant si vlastnú streľbu v mešite natáčal kamerou GoPro a pred brutálnym činom napísal 94-stranový manifest, z ktorého až mrazí. Povedal v ňom, že chcel útokom pomstiť tisíce Európanov zabitých pri teroristických útokoch v posledných rokoch.

Mladý Austrálčan, ktorý je podporovateľom amerického prezidenta Donalda Trumpa ako "obnoviteľa bielej identity", chcel údajne manifestom tiež odkázať, že Nový Zéland nikdy nebude pravým domovom migrantov či utečencov. "Nikdy nebudú jednými z nás," uviedol v ňom.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová vyhlásenie absolútne odsúdila. "Migranti či utečenci si vybrali Nový Zéland ako svoj nový domov a je to ich domov. Sú jednými z nás. Človek, ktorý na nás spáchal toto násilie, medzi nás nepatrí," vyhlásila.

Nový Zéland označila za krajinu, "kde sa ľudia majú cítiť bezpečne a kde sa budú cítiť bezpečne." "Nedopustím, aby sa toto na povesti Nového Zélandu zmenilo. Nikto z nás by to nemal dopustiť," zdôraznila predsedníčka vlády.

Útočník zábery z útoku a manifestu zverejnil na Facebookovom účte pod menom Brenton Tarrant. Tento profil už polícia odstránila a uviedla, že video sa nemôže ďalej šíriť.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:15