Prisťahovalci žiadajúci o azyl v Spojenom kráľovstve si nemôžu vybrať, kde v krajine budú žiť. Ubytovanie im pridelia úrady a na dávkach získajú po prepočte 170 eur mesačne na jedlo, hygienické potreby a oblečenie. Tehotné ženy a matky s deťmi do troch rokov dostávajú navyše trinásť eur mesačne. Žiadatelia o azyl nesmú v Británii pracovať, ale majú zdarma prístup k starostlivosti Národnej zdravotnej služby a k vzdelaniu na štátnych školách.TASR
StoryEditor

Operácia Redfold spustená. Štáb britskej armády sa v kryte pripravuje na neriadený brexit

21.03.2019, 20:48
Autor:
ČTKČTK
Britské úrady sa obávajú, že ak krajina opustí Európsku úniu bez dohody, mohlo by to viesť k narušeniu dodávok tovaru.

Britské ozbrojené sily zriadili v protijadrovom kryte pod londýnskym sídlom ministerstva obrany štáb, ktorého úlohou je príprava na takzvaný neriadený brexit.

V pohotovosti je asi 3500 vojakov, ktorí majú pomôcť s uskutočňovaním vládnych krízových plánov pre prípad, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody, píše dnes britská tlač.

Takzvaná operácia Redfold bola podľa servera Independent spustená na začiatku týždňa. Vojaci sa majú začať pripravovať na to, že môžu byť potrební napríklad pri preprave potravín, pohonných hmôt a ďalších základných potrieb po Spojenom kráľovstve.

"Dvestočlenný tím armádneho personálu je pripravený jazdiť s palivovými cisternami k čerpacím staniciam, ak to bude potrebné," napísal server Sky News.

Protijadrový kryt nazývaný Pindar, ktorý leží hlboko pod zemou, podľa hovorcu ministerstva obrany používali ozbrojené sily vo vojnových časoch a tiež napríklad pri zvládaní prírodných katastrof, ako boli záplavy.

Britské úrady sa obávajú, že ak krajina opustí Európsku úniu bez dohody o podmienkach tohto kroku, mohlo by to viesť k narušeniu dodávok tovaru, napríklad niektorých potravín, liekov alebo pohonných hmôt.

Krajina má podľa pôvodného plánu odísť z EÚ 29. marca, ale britská premiérka Theresa Mayová požiadala blok o odklad. O jeho konkrétnej podobe teraz rokujú lídri dvadsaťsedmičky v Bruseli.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-28 16:26:33 - Feat.: - Title: Britský torpédoborec v Červenom mori odrazil dronový útok húsíov 04 - Modified: 2024-01-25 09:53:57 - Feat.: - Title: Náčelník britského generálneho štábu kritizoval škrty v armáde a opäť vyzval na lepšiu pripravenosť na boj 05 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:18