StoryEditor

Britské predsedníctvo otvorí diskusiu o rozpočte

06.11.2005, 23:00

Po štvormesačnej prestávke začne únia opäť rokovať o rozpočte na roky 2007 až 2013. Druhé kolo boja o rozpočet sa začne dnes na zasadaní ministrov zahraničných vecí. "Pôjde o prvú detailnú diskusiu od júnového summitu," povedal šéf britskej diplomacie Jack Straw. Britský premiér Tony Blair sa úspešne snažil vyhnúť diskusii na túto tému aj počas nedávneho neoficiálneho stretnutia lídrov v Hampton Court.
Británia čakala až do novembra, aby otvorila diskusiu o rozpočte. Ťažko sa dá hovoriť o tom, že by práve teraz bola atmosféra na rokovania priaznivejšia. Pozície krajín sa od júna nezmenili. Čistí prispievatelia odmietajú platiť viac. Paríž sa nemieni vzdať ani časti poľnohospodárskych dotácií a Londýn zasa úľavy na príspevkoch do pokladnice únie. Iba času na dohodu majú lídri menej. Do decembrového summitu zostáva šesť týždňov.
Nové priority
Návrh britského predsedníctva, o ktorom budú šéfovia diplomacií debatovať, nie je konkrétny. Teda ministri nebudú môcť hovoriť o presných číslach.
Londýn rozoslal členským krajinám list, v ktorom zdôrazňuje potrebu "nových priorít" a "cesty k modernému rozpočtu".
V liste sa hovorí, že niektoré časti negociačného rámca načrtnutého luxemburským predsedníctvom sa tešia širokej podpore, a preto by mohli prispieť k dohode na summite v decembri. Na dosiahnutie finálnej dohody je podľa britského predsedníctva nevyhnutné dosiahnuť pokrok v troch kľúčových bodoch: štruktúra výdavkov, modernizácia rozpočtu a vlastné zdroje. Až keď sa začne črtať dohoda v týchto troch bodoch, potom Británia pripraví detailnejší návrh. Podľa diplomatov by sa tak mohlo stať na zasadaní šéfov diplomacie koncom novembra.
Súčasťou britského návrhu rozpočtu je aj vytvorenie takzvaného globalizačného fondu, a to napriek výhradám niektorých krajín -- najmä nových členov, a tiež Nemecka a Švédska.
"Viem, že si niektorí ľudia myslia, že sme mali počas celého nášho predsedníctva každý týždeň stráviť diskusiou o rozpočte. Británia preferuje iný spôsob. Čakala do novembra, aby naštartovala diskusiu a aby únia vstúpila do intenzívnej diskusie, ktorá kulminuje na decembrovom summite," povedal hovorca britského veľvyslanca pri EÚ Jonathan Allen pre európsky internetový server EurActiv.
Návrat k Luxemburgu?
Francúzsky prezident Jacques Chirac vyhlásil, že väčšina krajín chce návrat k tomu, čo na júnovom summite predložilo luxemburské predsedníctvo. Faktom je, že takmer všetkým členom luxemburský návrh vyhovoval.
"Návrh sme odmietli, pretože ponuka Luxemburgu pre nás nebola akceptovateľná," reagoval minister Straw.
Británia chce hľadať dodatočné zdroje v poľnohospodárskej kapitole. Až potom je ochotná súhlasiť s tým, že by sa vzdala rabatu. "Rabat je v súčasnosti oprávnený," tvrdí naďalej Straw. "Hľadáme spravodlivejší systém financovania," dodal s tým, že ak by bola spoločná poľnohospodárska politika spravodlivejšia, tak by dôvod na britský rabat pominul.
Barroso vyzýva na flexibilitu
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyzval britského premiéra Tonyho Blaira na flexibilitu, pokiaľ ide o britský rabat. "Každý bude musieť ustúpiť, ak chceme mať spravodlivejšiu dohodu," povedal Barroso pre televíziu ITV. "Očakávame, že Británia bude platiť viac-menej rovnako ako ostatné krajiny jej veľkosti," dodal. Británia už nie je v rovnakej situácii ako pred 20 rokmi, je bohatšia, argumentuje šéf komisie. "Teraz máme (v únii) krajiny, ktoré sú omnoho chudobnejšie a potrebujú našu podporu a verím, že je v záujme Británie dosiahnuť rast v tej časti Európy," uviedol Barroso. Nová situácia si totiž podľa neho vyžaduje aj nové odpovede.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:01