Reuters
StoryEditor

Reakcie britskej tlače: Poslanci sa chopili moci nad brexitom, Mayovej uštedrili poníženie

26.03.2019, 12:33
Autor:
ČTKČTK
Britské denníky naďalej špekulujú o ďalšom vývoji na politickej scéne.

Ďalšou prehrou a ponížením premiérky Theresy Mayovej skončilo podľa dnešných vydaní britských novín pondelkové hlasovanie Dolnej snemovne, ktorým sa poslanci "chopili moci nad brexitom".

Britské denníky naďalej špekulujú o ďalšom vývoji na politickej scéne - v hre je podľa nich aj skorý odchod Mayovej z funkcie predsedníčky vlády či predčasné voľby.

Podrobne sa médiá venujú aj tomu, ako by mohlo vyzerať stredajšie hlasovanie o možnostiach ďalšieho vývoja okolo brexitu a či môže priniesť východisko z brexitového patu.

Mayová ostala bezmocná

Poslanci Dolnej snemovne si v pondelok vynútili možnosť prerokovať v stredu opozičné poslanecké návrhy o podobe britského odchode z Európskej únie. Ministerstvo pre brexit výsledok hlasovania označilo za nebezpečný precedens.

Sondovacím hlasovaním sa totiž poruší princíp, na ktorom snemovňa funguje od začiatku 20. storočia, teda že agendu parlamentu určuje vláda.

Podľa The Daily Telegraph poslanci svojím pondelkovým hlasovaním "prevzali kontrolu" a "zanechali Mayovú bezmocnú". Takisto denník i, ktorý je stručným výťahom z hlavných článkov portálu Independent, hovorí o tom, že Dolná snemovňa "prevzala kontrolu nad brexitom".

Podľa neho bolo pondelkové dianie v snemovni "ďalším ponížením" premiérky Mayovej a porážka bola "ťažšia, než sa čakalo". Denník pripomína, že traja nižšie postavení členovia vlády v pondelok zo svojej funkcie rezignovali, aby mohli hlasovať proti kabinetu.

... a v obkľúčení

Aj The Times píšu o "ponížení" premiérky Mayovej. Ovládnutím programu stredajšej schôdze podľa denníka poslanci nastúpili na cestu, "ktorá by mohla viesť k tomu, že parlament podporí mäkší brexit".

Denník Financial Times však pripomína, že Mayová už skôr odmietla, že by jej vláda, ktorá sa výsledkom stredajšieho hlasovania nemusí riadiť, podporila "mäkký brexit", ktorý by bol v rozpore s programom, s ktorým išli konzervatívcami do volieb v roku 2017.

​The Guardian pripomína, že Mayová, ktorú označuje za premiérku "v obkľúčení", ešte pred pondelkovým hlasovaním vzdala nateraz snahu predložiť svoju brexitovú dohodu na tretie hlasovanie.

Výmenný obchod

Rovnako ako v pondelkovom vydaní sa aj na titulnej stránke bulvárny denník The Sun venuje budúcnosti premiérky Mayovej vo funkcii. "Podporte ma a vyhoďte ma," znie palcový titulok.

"Premiérka naznačila, že odíde, keď zástancovia brexitu podporia jej dohodu," napísal ďalej The Sun. Podľa neho ponúkla Mayová už cez víkend priaznivcom tvrdého brexitu, že svoje kreslo opustí, pokiaľ jej oni výmenou za to pomôžu presadiť na tretíkrát v parlamente dohodu s EÚ.

Podľa bulvárneho denníka Daily Express v pondelok v Dolnej snemovni zvíťazili poslanci, ktorí chcú zostať v EÚ a zhatiť vôľu ľudu vyjadrenú v referende z roku 2016. "Teraz ukradli, čo ešte z brexitu zostalo," napísal.

Čo bude ďalej?

Viaceré médiá si všímajú, že vysokopostavení členovia britskej vlády pripustili, že východiskom zo súčasnej krízy by mohli byť predčasné voľby. Podľa denníka The Times sa na predčasné hlasovanie o novom zložení Dolnej snemovne vláda už dokonca pripravuje. Či sa Británia rúti smerom k ďalším predčasným voľbám, sa pýta tiež bulvár Daily Mail.

Stredajšie hlasovanie by malo poslancom umožniť nájsť brexitový plán, ktorý má v Dolnej snemovni väčšinovú podporu. Medzi predloženými návrhmi by podľa BBC mohla byť "mäkšia" podoba brexitu, zotrvanie Británie v colnej únii EÚ či nové referendum.

​Ako presne sa bude hlasovať, nie je vôbec jasné. Podľa britských médií bude forma hlasovania pritom kľúčová. Ak by sa hlasovalo postupne áno či nie, mohli by byť všetky možnosti odmietnuté. Možné je však aj to, že sa zvolí iný, menej obvyklý systém, napríklad "obodovanie" návrhov od najlepšieho po najhorší či opakované hlasovanie s postupným vyraďovania návrhov, ktoré získajú najmenšiu podporu.

Napríklad banka Goldman Sachs po pondelkovom hlasovaní Dolnej snemovne dnes svoju predpoveď toho, ako dopadne brexit, nezmenila.

Pravdepodobnosť, že Británia opustí EÚ bez dohody, je podľa nej naďalej 15-percentná a že v bloku zotrvá 35-percentná. Päťdesiatpercentná je podľa banky šanca, že sa nakoniec poslanci dohodnú a podporia súčasnú brexitovú dohodu premiérky Mayovej.

01 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 05 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:18