StoryEditor

Žid vypočul moslimov

12.02.2007, 23:00
V Jeruzaleme sa v značnej miere uvoľnilo napätie, a to zásluhou činiteľa, od ktorého to málokto očakával. Uri Lupoljansky, ultraortodoxný starosta využil svoje právomoci a prikázal prerušiť stavbu nového mosta k Chrámovej hore.

V Jeruzaleme sa včera v značnej miere uvoľnilo napätie, a to zásluhou činiteľa, od ktorého to málokto očakával. Uri Lupoljansky, ultraortodoxný starosta mesta, využil svoje právomoci a v protiklade so stanoviskom vlády prikázal prerušiť výstavbu nového mosta vedúceho k Chrámovej hore. Starosta k sebe prizval na poradu zástupcov jeruzalemských moslimských úradov a arabskej komunity.
Most, ktorý vedie od Múru nárekov k Chrámovej hore, pred niekoľkými rokmi poškodilo slabšie zemetrasenie. Dočasný drevený most, postavený na jeho mieste, nie je bezpečný. Nový most je teda ozaj potrebný a ako zdôrazňujú izraelskí predstavitelia, práce sa konajú mimo Chrámovej hory a vôbec neohrozujú moslimskú svätú mešitu Al-Aksá.
Lenže moslimovia tomu neveria. Tvrdia, že Židia chcú postupne podkopať základy mešity, nech sa zrúti, aby na jej mieste postavili svoj svätý chrám. Podľa najextrémnejších moslimských tvrdení, na Chrámovej hore vôbec nikdy nebol žiadny židovský chrám, mešita Al-Aksá na tomto mieste vraj stojí "od čias Adama a Evy", teda od stvorenia sveta.
Izraelské stanovisko je v podstate oprávnené. Ale ako obyčajne, v Jeruzaleme nejde o to, kto má pravdu, ale o to, kto bude určovať, čo sa tu stane - na Chrámovej hore a aj mimo nej. Mnoho izraelských pozorovateľov aj politikov sa domnieva, že pred začatím prác mal Izrael prizvať k poradám moslimské úrady. Veď jednostranné akcie už dvakrát viedli v posledných rokoch ku krvavým nepokojom, zatiaľ čo porady s moslimskými úradmi sa viackrát ukázali byť účelnými. Ale, ako pripomenul publicista denníka Haaretz, aj sto múdrych ľudí sa márne snaží vytiahnuť zo studne kameň, ktorý do nej hodil jeden hlúpy chlapec. Teraz sa jeruzalemský starosta snaží plniť úlohu sto múdrych ľudí. Azda sa mu to aj podarí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 09:28