StoryEditor

Objav na Marse

23.05.2007, 00:00

Vesmírnej sonde Spirit amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír sa podaril opäť jeden "husársky kúsok". Počas výskumu planéty Mars objavil prítomnosť kremeňa. Ak sa potvrdí správnosť objavu, bude to najhmatateľnejší dôkaz dávneho výskytu vody na "červenej planéte".
Pri analýze zloženia pôdy v kráteri Gusev zistil robot takmer deväťdesiatpercentné zastúpenie čistého oxidu kremičitého, teda kremeňa. Vedci z americkej vesmírnej agentúry sú presvedčení, že toto množstvo nerastu sa nemohlo do pôdy dostať inak ako prítomnosťou vody. "Je to mimoriadny objav," tešil sa z nálezu Stev Squyres z Cornellovej univerzity s Spojených štátoch.
Robotovi Spirit objavy idú. V minulosti našiel horniny s vysokým obsahom síry. Práve tie dávali vedcom nádej, že na tejto planéte slnečnej sústavy bola voda. Výskytu kremeňa sa vedci tešia o to viac, lebo by podľa expertov mohol ukazovať i na podmienky vhodné na existenciu primitívneho života. Na rozdiel od Zeme, kde sa kremeň najčastejšie vyskytuje v podobe kryštálov, jeho marťanská obdoba nie je kryštalická.
Odpoveď na otázku, ako sa kremeň vo vesmíre sformoval, zostáva pre odborníkov zatiaľ záhadou. Podľa jednej z hypotéz mohol vzniknúť reakciou pôdy s kyslými parami, ktoré sa vytvárajú pri vulkanickej činnosti za prítomnosti vody. Ďalšou možnosťou je, že sa kremeň zrodil v horúcich prameňoch. Robot Spirit a jeho "dvojča" Opportunity skúma povrch "červenej planéty" od roku 2004. Ich misia bola pôvodne plánovaná len na tri mesiace. Americká vesmírna agentúra však nakoniec rozhodla, že nechá dvojičky potulovať sa Marsom a pátrať po dôkazoch vody až do skončenia ich životnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 21:51