Reuters
StoryEditor

Africkí migranti uniesli loď, na palubu vtrhlo maltské komando

28.03.2019, 08:34
Autor:
redredČTKČTK
Viac ako sto migrantov unieslo loď, ktorá ich zachránila pri líbyjskom pobreží.

Stovka migrantov sa neďaleko Tripolisu zmocnila lode, ktorá ich zachránila pri líbyjských brehoch a chcela sa s nimi vrátiť do prístavu v Tripolise. Unesená loď potom zamierila na Maltu. Podľa maltských médií na ňu ešte na mori vtrhla špeciálna jednotka s úlohou vrátiť kontrolu nad plavidlom kapitánovi. Potom, čo sa operácia podarila, plavidlo zakotvilo na Malte.

Podľa maltských médií na plavidlo zaútočila špeciálna jednotka. Ako uviedol denník Times of Malta, plavidlo už pod jej kontrolou dorazilo do prístavu okolo pol deviatej ráno. Posádku a migrantov teraz prezerá lekár, následne budú piráti odovzdaní polícii, ktorá prípad vyšetruje.

Turecký tanker El Hiblu 1 zakotvil v prístave v maltskej metropole Valletta a na jeho palube bolo vidieť niekoľko príslušníkov armády so zbraňami v rukách, opísala agentúra AP.

Špeciálna jednotka k unesenej obchodnej lodi dorazila na štyroch člnoch a mala k dispozícii aj vrtuľník. Armádny hovorca povedal, že sa podarilo nadviazať kontakt s kapitánom, ktorý opakoval, že pohyb plavidla nemá pod kontrolou a že jeho i posádku ohrozujú utečenci a nútia ho zamieriť k Malte.

Nákladnú loď uniesli migranti po tom, čo ich z mora posádka vyzdvihla z morských vĺn. Celkom zachránila 108 ľudí - 77 mužov a 31 žien. Potom, čo plavidlo zamierilo späť do Líbye, migranti posádku premohli a nad loďou prevzali kontrolu.

Stalo sa tak len 11 kilometrov od Tripolisu, potom zmenili kurz a s ukoristeným plavidlom zamierili na sever s cieľom vylodiť sa buď na Malte, alebo na Lampeduse. Loď plávala pod vlajkou štátu Palau, ostrovnej republiky v Tichom oceáne ležiacej severne od Indonézie.

"Žiadni ľudia v tiesni, ale piráti!"

"Toto nie sú migranti v tiesni, sú to piráti, Taliansko uvidia iba ďalekohľadom," povedal taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý po svojom nástupe do funkcie vlani v júni v rámci boja proti migrácii neváhal uzavrieť talianske prístavy pre lode mimovládnych organizácií zameraných na záchranu migrantov. "Jasne ide o prípad organizovaného zločinu," uviedol Salvini na Facebooku. "Naše prístavy zostanú zatvorené".

Podľa médií utečenci tvrdia, že v Líbyi čelia bitiu, znásilňovaniu a predaju do otroctva. Humanitárna mimovládna organizácia Mediterranea Saving Lives súdi, že "žiadny štát nemôže vyhostiť alebo vrátiť utečencov do krajín, kde sú ohrozené ich životy a sloboda". Vrátiť utečencov by podľa nej bol "nielen zločin, ale aj nehumánny čin".

"Táto loď by mala byť okamžite poslaná do bezpečného prístavu v nejakej európskej krajine, kde budú ľudské práva tých ľudí zaistené. Nemôže sa s nimi nakladať ako s pirátmi alebo zločincami, ale ako s ľuďmi hľadajúcimi azyl a utekajúcimi pred peklom líbyjských táborov," oznámila táto organizácia.

Salvini, líder pravicovej strany Liga, stál v centre niekoľkých vypätých situácií, keď nedovolil humanitárnym lodiam s migrantmi na palube zakotviť v talianskych prístavoch.

Tento mesiac taliansky parlament zamietol žiadosť prokurátora o vicepremiérovo vyšetrovanie kvôli prípadu z vlaňajšieho augusta, keď blokoval talianske plavidlo pobrežnej stráže so 150 migrantmi na palube pred zakotvením na Sicílii po dobu takmer jedného týždňa, než bola loď nakoniec do prístavu vpustená.

01 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 03 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 04 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:03