Ján KuciakReuters
StoryEditor

Europarlament vyzval vládu, aby zabezpečila riadne vyšetrovanie Kuciakovej vraždy

28.03.2019, 13:26
Autor:
ČTKČTK
Európsky parlament v právne nezáväznom uznesení tiež vyjadril vážne obavy týkajúce sa stavu boja proti korupcii na Slovensku.

Európsky parlament dnes vyzval slovenskú vládu, aby v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky zabezpečila riadne vyšetrovanie.

To sa má týkať aj skutočností, s ktorými prídu novinári alebo takzvaní whistlebloweri, napríklad pri podozrení na korupciu, finančné trestné činy, pranie špinavých peňazí, daňové úniky a podobne.

Rovnakú výzvu adresoval parlament aj Malte, kde bola predvlani zavraždená reportérka Daphne Caruanová Galiziová.

Parlament v právne nezáväznom uznesení tiež vyjadril vážne obavy týkajúce sa stavu boja proti korupcii a nezávislosti súdnictva na Slovensku a na Malte.

Dnešná rezolúcia sumarizuje závery špeciálnej skupiny europoslancov, ktorá kvôli vraždám novinárov pôsobila na Slovensku a na Malte.

Poslanci tiež odsúdili "pokračujúce snahy rastúceho počtu členských krajín" oslabovať právny štát, deľbu moci a nezávislosť súdnictva. Poslanci skonštatovali, že hoci vo väčšine členských krajín platia zákony, ktoré majú zabezpečiť nezávislosť súdnictva a nestrannosť justície, pretrváva problém s ich uplatňovaním v praxi.

Vyjadrili tiež znepokojenie nad nárastom vyhrážok, ktorých cieľom sú novinári, a nad ohrozením slobody tlače. Kritizovali tiež návrh slovenského tlačového zákona, rovnako ako údajný nedostatok transparentnosti vo vlastníctve médií na Slovensku.

Ján Kuciak a jeho partnerka boli zavraždení vlani vo februári. Podľa prokuratúry čin súvisel s investigatívnou prácou novinára. Z objednania vraždy nedávno vyšetrovateľ obvinil Mariana Kočnera. Ten bol jedným z ľudí, ktorým sa Kuciak vo svojich článkoch často venoval. Na Slovensko kvôli vražde dvakrát prišla pracovná skupina europoslancov.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:19