Reuters
StoryEditor

Obviňujú ho, že je len bábkou oligarchu. Kto je muž, ktorý si podmanil Ukrajinu?

01.04.2019, 10:59
Autor:
klkl
Neorganizoval žiadne oficiálne stretnutia ani prejavy, na minimum obmedzil aj rozhovory.

Z nudného učiteľa dejepisu sa vďaka populárnemu videu stal prezidentom. To je v stručnosti dej ukrajinského komediálneho seriálu Sluha národa. Predstaviteľ hlavnej postavy Volodymyr Zelenskyj (41)  má teraz veľkú šancu sa stať prezidentom aj v skutočnosti. 

Podľa priebežných výsledkov prvého kola volieb dosahuje jeho podpora úroveň 30 percent. Pred druhým, úradujúcim prezidentom Petrom Porošenkom, má náskok 14 percent. 

Netradičná kampaň

Herec a riaditeľ filmových štúdií Zelenskyj svoju kandidatúru oznámil krátko pred začiatkom roka 2019. Jeho kampaň bola od začiatku úplne iná, ako je zvykom. 

​Neorganizoval žiadne oficiálne stretnutia ani prejavy, na minimum obmedzil aj rozhovory. V kampani sa sústredil najmä na silnú prítomnosť na sociálnych sieťach, čím si získal hlasy mladých voličov. 

Jeho tvár nesvietila ani z billboardov. Sám tvrdil, že by si ľudia mali od politikov oddýchnuť. Reklamné plochy, ktoré si zaplatil, zdobili len krátke nápisy na zelenom podklade. 

Kandidát bez politického presvedčenia

Ťažko je hodnotiť aj jeho politické názory. Sám totiž priznáva, že žiadne silné politické postoje nemá. Sám to obhajoval aj výrokom "žiadne sľuby, žiadne sklamanie." 

​Svoju kampaň postavil najmä na tom, že je nový a iný. Jeho seriálový prezident je uvoľnený, žoviálny a snaží sa bojovať s korupciou. Tak Zelenského vnímajú aj niektorí Ukrajinci. 

Najsilnejšou motiváciou ľudí je však túžba po zmene. "Rovnako ako väčšina ľudí, som veľmi unavená zo súčasnej situácie. Zelenskyj je nová tvár, je to dobrý manažér a vážim si, ako pomáha armáde," povedala pre HN Ukrajinka Julia. 

​Pripomína, že Zelenskyj a jeho tím ľudí nezištne a bez kamier dlhodobo, aj pred ohlásením kandidatúry, obchádzali ukrajinské nemocnice, kde sa snažili pomôcť zraneným vojakom. 

Či ho volia kvôli seriálu? "Ja som ten seriál nikdy nevidela a aj tak som ho volila. Rovnako aj množstvo mojich známych," hovorí Julia, aj keď priznáva, že pre mnohých ľudí mohla byť motiváciou práve jeho seriálová postava.

Podpora oligarchu

Jeho najväčšou slabinou sú však kontakty s ukrajinským oligarchom Ihorom Kolomojským. Kolomojskyj vlastní najväčšiu ukrajinskú televíznu stanicu 1+1. BBC upozorňuje, že všetky programy, v ktorých Zelenskyj hrá, vysiela práve 1+1.

Televízia pod kontrolou Kolomojského svojim vysielaním a otvorenou podporou Zelenskému značne pomohla k úspechu. Prezidentský kandidát však tvrdí, že nie je žiadnou bábkou oligarchu, ktorý žije v dobrovoľnom azyle.

O tom, či sa zo seriálového prezidenta stane aj ten skutočný, budú Ukrajinci rozhodovať v druhom kole volieb, ktoré je naplánované na 21. apríla.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:08