Facebook/Fundacja SMS Z NIEBA
StoryEditor

Poľský kňaz pálil knihy vrátane Harryho Pottera. Údajne mali v sebe sily zla

01.04.2019, 20:13
Autor:
ČTKČTK
Všetky predmety priniesli veriaci z gdanskej farnosti.

Kňaz jednej z farností blízkosti severopoľského Gdansku zorganizoval cez víkend pálenie kníh o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, ďalších literárnych diel alebo figúrok zvierat.

Predmety prinesené veriacimi vzplanuli pri akcii v štýle stredovekej katolíckej inkvizície preto, že podľa miestnych duchovných v sebe skrývajú zlú moc. Informovali o tom dnes poľské médiá.

Mysleli si, že je to vtip

Na sobotňajšiu akcii upozornila na svojom facebooku nadácie SMS z neba, ktorá zverejnila fotografie kňaza sprevádzaného zrejme dvoma detskými miništrantmi, ako stojí nad hromadou kníh a hračiek nahádzaných do ohniska.

Reportérka televízie TVN24, ktorá najprv považovala správu šíriaciu sa po sociálnych sieťach za aprílový žart, hovorila s ľuďmi, ktorí boli pri akte pálenia kníh prítomní.

Predmety spojené s čiernou mágiou

Kňaz ich údajne vyzval, aby očistili svoje príbytky od predmetov spojených s nekatolíckymi kultmi a mágiou.

V ohni sa preto ocitli okrem bestsellerov britskej spisovateľky J.K. Rowlingovej, ktoré časť konzervatívneho kléru dlhodobo kritizuje za údajnú propagáciu čiernej mágie, aj diela hinduistických mudrcov či romantická upírska sága Twilight. Zhorelo aj niekoľko figúrok zvierat či maska ​​zrejme doviezená z cesty mimo Európy.

Samotní predstavitelia farnosti s poľskými médiami o akcii nehovorili, na facebooku ju však doplnili odkazmi na biblické citáty o pálení magických kníh a zobrazenie nekresťanských modiel.

Silná kritika

Medzi stovkami napospol kritických reakcií na sociálnych sieťach sa objavili pripomienky celosvetového sexuálneho škandálu zasahujúceho katolícku cirkev aj jej temných činov zo stredoveku.

"Nikdy som nestretol nikoho, kto by znásilňoval, vraždil a kradol v mene Harryho Pottera. V mene Biblie áno," odkázal kňazom jeden z diskutujúcich.

Na správu reagoval aj liberálny zástupca primátora Gdansku Piotr Borawski. Na twitteri napísal, že upovedomil úrady kvôli nedovolenému zakladaniu ohňa a páleniu plastov a ďalších ovzdušiu škodlivých materiálov.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:06