Reuters
StoryEditor

"Zabili ste ľudí a nás ste zradili." Rodiny obetí havárie v Etiópii podali žaloby na Boeing

04.04.2019, 23:14
Autor:
TASRTASR
Letecký gigant čelí už viacerým ďalší žalobám.

Rodina 24-ročnej americkej pasažierky, ktorá zahynula 10. marca pri havárii lietadla v Etiópii, zažalovala v Chicagu spoločnosť Boeing. K žalovaným rodina zaradila aj leteckú spoločnosť Ethiopian Airlines a výrobcu súčiastok Rosemount Aerospace.

Okrem iného ich obviňuje z nedbalosti a z konšpirácie, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Američankou, ktorá pri havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiópii prišla o život s ďalšími 156 ľuďmi na palube, bola Samy Stumová - praneter obhajcu práv spotrebiteľov a bývalého prezidentského kandidáta Ralpha Nadera.

"Boeing zaslepený svojou chamtivosťou len tak skusmo uviedol typ 737 MAX 8 na trh" a "aktívne tajil chyby automatizovaného systému", uvádza sa v žalobe. A jej text pokračuje: "Toto názorne ukazuje vedomú ľahostajnosť voči životom ostatných."

Viacero žalôb

"Zradili ste nás. Zabili ste ľudí a nás ste zradili," vyhlásil brat obete Adnaan Stumo na tlačovej konferencii v Chicagu a myslel tým spoločnosť Boeing.

Letecký gigant čelí už viacerým ďalší žalobám, vrátane siedmich, ktoré už skôr podala v Chicagu jedna právnická firma. Tá argumentuje, že systém na ovládanie letu bol chybný a že spoločnosť Boeing pred tým nevarovala aerolínie, ani riadne nevyškolila pilotov.

Typ stroja MAX 8 podlieha podrobnému skúmaniu od vlaňajšieho októbra, keď sa za podobných okolností zrútil do Jávskeho mora stroj indonézskej spoločnosti Lion Air.

Zverejnili predbežnú správu

Aj Etiópčanka Konjit Shafi, sestra ďalšej obete havárie v Etiópii, uviedla, že po štvrtkovom zverejnení predbežnej správy celá jej rodina nanovo prežíva zdrvujúcu bolesť nad smrťou jej brata. V správe sa píše, že piloti dodržali odporúčané postupy Boeingu, keď ich lietadlo začalo smerovať nosom dolu, ale nepodarilo sa im pádu zabrániť.

Konjit, ktorá pri havárii prišla o mladšieho brata Sintayehua Shafiho, uviedla pre agentúru AP, že jej rodina je informáciami, ktoré celý deň priebežne zverejňujú médiá, vyvedená z miery.

"Dnešná predbežná správa naznačuje, že Boeing sa mohol viac snažiť a skôr upozorňovať na problém v letovom systéme," povedala, obklopená rodinou, v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba. "Toto nám znovu spôsobuje veľkú bolesť. Je smutné, že sa dozvedáme, že naši milovaní mohli žiť, keby sa tento problém zistil včas."

Konjit uviedla, že jej rodina ešte nie je rozhodnutá, či si najme právnický tím, a čaká na zverejnenie úplnej správy. Dodala, že jej rodina chce spravodlivosť, a to rýchlu spravodlivosť.

Zosnulý Sintayehu, vedúci mechanik obchodného zastúpenia automobilky Toyota v Etiópii, cestoval do Kene, aby sa tam zúčastnil na školení.

01 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 02 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 03 - Modified: 2024-04-04 21:04:09 - Feat.: - Title: Boeing vyplatil spoločnosti Alaska Air odškodné 160 miliónov dolárov 04 - Modified: 2024-03-25 14:42:17 - Feat.: - Title: Boeing oznámil veľké zmeny vo vedení. Končí aj šéf spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:31