StoryEditor

Brexit sa odkladá do konca októbra. Mayová sa dohodla s lídrami EÚ

11.04.2019, 00:44
Autor:
ČTKČTK
Najsilnejší hlas proti dlhému odkladu brexitu patril na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli Francúzsku.

Dvadsaťsedem krajín EÚ a Británia sa dohodli na odklade brexitu do 31. októbra s tým, že ak britský parlament schváli dohodu o vystúpení, odíde Británia z EÚ skôr.

Novinárom to v noci po mimoriadnom summite EÚ povedal predseda Európskej rady Donald Tusk. Britov vyzval, aby získaný čas nepremárnili.

Dodatočných šesť mesiacov

Britská premiérka Theresa Mayová sľúbila, že sa bude ďalej snažiť nájsť východisko z brexitovej krízy a dosiahnuť schválenie dohody v britskom parlamente.

„Pre Spojené kráľovstvo to znamená dodatočných šesť mesiacov. V tejto dobe bude ďalší postup plne v britských rukách,“ vyhlásil Tusk. Britská strana podľa neho môže nielen ratifikovať zmluvu, ale tiež prehodnotiť celú svoju stratégiu okolo brexitu.

To by mohlo viesť k zmenám politickej deklarácie popisujúcej spoločnú predstavu budúcich vzťahov, ale nie v texte samotnej dohody o usporiadanom britskom odchode, uviedol predseda Európskej rady.

Pripomenul, že až do konca októbra má tiež Británia stále možnosť svoju žiadosť o odchod úplne stiahnuť. Na konci júna plánuje Tusk šéfov štátov a vlád informovať o vývoji diania okolo brexitu.

Mayová na záver summitu zdôraznila, že Británia môže EÚ opustiť skôr ako 31. októbra, ak parlament schváli dohodu s EÚ. Vylúčené podľa nej nie je ani to, že Británia nakoniec z EÚ odíde ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať medzi 23. a 26. májom.

Najlepší možný kompromis

Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že nočná dohoda je „najlepší možný kompromis“. Dvadsaťsedmička podľa neho udržala jednotu, Británia dostala čas na schválenie rozvodovej dohody a podarilo sa tiež zabezpečiť hladké fungovanie európskych inštitúcií.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorila na záverečnej tlačovej konferencii o „veľmi intenzívnom, veľmi dobrom večeri“, ktorý ukázal jednotu EÚ.

Prijatý dokument tiež uvádza, že 27 krajín, Európska komisia a ďalšie inštitúcie EÚ sa budú k diskusiám súvisiacim so situáciou po britskom odchode schádzať separátne, teda bez britskej účasti. Na tlačovej konferencii po summite to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prirovnal k rokovaniu euroskupiny, teda samostatným schôdzkam ministrov financií krajín EÚ, ktoré používajú euro.

Nočná dohoda je kompromisom medzi požiadavkou väčšiny krajín, ktoré chceli brexit odložiť až o rok, a niekoľkých štátov na čele s Francúzskom, ktoré sa usilovali o čo najkratšie predĺženie britského členstva v EÚ.

„Je ľahšie dosiahnuť kompromis tu na summite ako v britskom parlamente,“ poznamenal Tusk, ktorý pripustil, že dĺžka odkladu brexitu je trochu kratšia, než si pôvodne želal.

Dátum 31. októbra zodpovedá koncu funkčného obdobia súčasnej Európskej komisie.

Predpokladom pre naplnenie dohody je britská účasť v májových európskych voľbách, čo Junkcer komentoval slovami, že je to síce trochu kuriózne, európske právo je však potrebné rešpektovať. Ak by ich Británia neusporiadala, opustila by EÚ bez dohody už k 1. júnu.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 05 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:09