Reuters
StoryEditor

Trump tvrdí, že o WikiLeaks nič nevie. Počas volebnej kampane Assangea ospevoval

12.04.2019, 12:38
Autor:
ČTKČTK
Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Juliana Assangea zo sprisahania.

Americký prezident Donald Trump zareagoval na zatknutie zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea slovami, že o webe zverejňujúcom utajované informácie "nič nevie".

Trump pritom ešte v roku 2016 spieval na Assangeov web ódy počas volebnej kampane, kedy WikiLeaks zverejnil citlivé informácie o jeho protikandidátke Hillary Clintonovej, napísala agentúra AP. Ďalší americkí politici Assangeovo zatknutie britskými úradmi väčšinou uvítali.

"Nie je to moja vec ... Popravde o ňom nič neviem," povedal vo štvrtok Trump novinárom potom, čo americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Assangea zo sprisahania za účelom získania tajných informácií z vládneho počítača, za čo mu hrozí až päť rokov väzenia.

Trump dodal, že záležitosti spojené s Assangeom bude mať na starosť minister spravodlivosti, ktorý vykonáva "skvelú prácu".

"Milujem WikiLeaks"

Pred necelými tromi rokmi pritom ešte ako prezidentský kandidát Trump Assangea a spol. ospevoval na mítingoch.

"WikiLeaks, milujem WikiLeaks," vyhlásil napríklad počas stretnutia s voličmi v štáte Pensylvánia. Podobné výrazy náklonnosti opakoval na niekoľkých ďalších verejných podujatiach.

Assangeom založený web vtedy zverejňoval ukradnuté emaily manažéra kampane Clintonovej Johna Podesta, ktoré poškodzovali Trumpovu súperku. Republikánsky kandidát sa podľa AP vyjadril o WikiLeaks pochvalne viac ako stokrát a nikdy nespomenul, že Assange čelil obvineniam z krádeže tajných vládnych informácií.

Významná postava v dôležitom prípade

Už rok po svojom zvolení sa však prezident vyjadril neutrálne k otázke, či by mal byť Assange zatknutý. Šéf WikiLeaks bol významnou postavou kauzy ruských zásahov do spomínanej predvolebnej kampane, ktorú nedávno uzavrel zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller. Prípad, ktorý ohrozoval Trumpovu pozíciu, žiadne zásadné závery negatívne pre prezidenta nepriniesol.

Americkí zákonodarcovia na rozdiel od Trumpa väčšinou Assangeovo zatknutie privítali a niektorí priamo vyzývali Britániu na jeho rýchle vydanie.

"Rád vidím, že spravodlivosť sa konečne vo veci Juliana Assangea pohla," napísal na twitteri republikánsky senátor Lindsay Graham, ktorý v kampani patril k Trumpovým kritikom. Jeho demokratický kolega Mark Warner apeloval na jeho rýchle vydanie, "aby konečne došlo na spravodlivosť, ktorú si zaslúži".

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:58