Reuters
StoryEditor

Predvolebný duel jedného kandidáta. Zelenskyj na debatu s Porošenkom neprišiel

14.04.2019, 15:40
Autor:
ČTKČTK
Duel sa stal predmetom ostrých sporov medzi oboma kandidátmi. Dohodnúť sa nemohli predovšetkým na dátume.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes pricestoval na kyjevský olympijský štadión, kde sa na jeho návrh mala konať prvá debata pred voľbou hlavy štátu. Jeho oponent a líder predvolebných prieskumov, zabávač Volodymyr Zelenskyj však podľa očakávania nedorazil, píšu ukrajinské médiá. Ukrajinci si novú hlavu štátu zvolia 21. apríla.

Duel sa stal predmetom ostrých sporov medzi oboma kandidátmi. Dohodnúť sa nemohli predovšetkým na dátume, Zelenskyj pritom už skôr svoju účasť na dnešnej debate odmietol.

Pripravený bude vraj na nadchádzajúce piatok, teda dva dni pred voľbami. Prezident dnes povedal, že sa piatkovej akcie na štadióne zúčastní, len ak sa nebude konať v rovnakom čase ako zákonom predpísané debata vo verejnoprávnej televízii.

Podľa agentúry Unian sa dnes pred kyjevským štadiónom zišlo zhruba 5.tisíc ľudí. Porošenko sa pred začatím duelu s ľuďmi pozdravil a vyhlásil, že ukrajinský národ nechce "kupovať mačku vo vreci", preto bude aj naďalej žiadať Zelenského, aby verejne vystúpil.

Prezident následne otvoril tlačovú konferenciu v budove štadiónu, kde stál sám pri debatnom pulte. Na začiatku potom uviedol, že na svojho oponenta počká 45 minút a medzitým bude debatovať s novinármi. Po hodinovom odpovedaní na otázky médií akciu ukončil.

Víťaz marcového prvého kola volebného súboja Zelenskyj si podľa predvolebných prieskumov udržuje značný náskok pred zastupujúcim prezidentom. Podľa prieskumu ukrajinského Razumkovovho centra pre populárneho zabávača bude hlasovať až 49,3 percenta voličov, pre Porošenka pritom len 20,6 percenta. Zhruba pätina Ukrajincov sa pre svojho kandidáta zatiaľ nerozhodla.

Médiá si všímajú najmä netradičnú taktiku, akú Zelenskyj zvolil pre svoju predvolebnú kampaň, ktorú presunul predovšetkým na sociálne siete. Cez tie komunikuje s voličmi, ale aj s Porošenkom.

01 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:13