Reuters
StoryEditor

Tony vody zo vzduchu by budove skôr uškodili, hovorí hasičský vyšetrovateľ

15.04.2019, 21:49
Autor:
emuemu
Hasiť požiar katedrály Notre-Dame navrhoval americký prezident Donald Trump.

V parížskej katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok rozsiahly požiar, v dôsledku ktorého sa prepadla strecha katedrály a zrútila štíhla veža.

​Požiar, s ktorým teraz bojujú parížski hasiči, pre iDNES.cz okomentoval tlačový hovorca pražských hasičov a hasičský vyšetrovateľ Martin Kavka.

Prečo je pre hasičov komplikované požiar katedrály uhasiť?

Úlohu zohralo to, v akom stave ten požiar bol pri príchode jednotiek. Horeli tam krovy, išlo už o rozvinutý požiar. Problémom je, že ide o historickú budovu, ktorá má drevené krovy a je pomerne vysoká.

​To znamená, že hasiči musia nasadiť výškovú techniku. A katedrála Notre Dame má 70 metrov, tam vám prakticky nedosiahne ani výšková technika.

Ďalším problémom je to, že je to v historickej časti mesta - neviem, aké sú tam nástupné plochy pre požiarnu techniku, aby ste tam vôbec dostali toľko techniky, ktorú potrebujete.

Ďalší problém sú cesty - možno sa nedá ísť dovnútra, pretože hrozí zrútenie a pod.

Prezident Trump na Twitteri parížskym hasičom odporučil, aby na hasenie využili lietadlá a vrtuľníky. Prečo to hneď neurobili?

Hasenie vrtuľníkom asi mohlo byť účinné, ale to musí zhodnotiť veliteľ zásahu. To on musí zvážiť, či je vôbec šanca sa tam tým vrtuľníkom dostať, či sú vhodné podmienky pre takýto zásah.

A ak má veliteľ zásahu vnútri budovy svojich ľudí, ktorí hasia, tak tam nemôžete pustiť vodu z vrtuľníka. Takže skutočne záleží na okolnostiach. Ale samozrejme aj táto možnosť tu je.

Sú aj iné dôvody, prečo k tomu hasiči nepristúpili?

Okolo budovy alebo v jej tesnej blízkosti napríklad nemusí byť miesto. Hasiči tu môžu mať požiarnu techniku ​​a svojich ľudí. A keď na to budú zvrhávať niekoľko litrov, tisícov litrov alebo ton vody, tak to môže skôr uškodiť.

Ale naozaj to záleží na podmienkach, ktoré tam teraz sú. Verím, že ak by na to podmienky boli, veliteľ zásahu by si vrtuľníky povolal.

Trúfnete si odhadnúť, ako dlho budú parížski hasiči ešte na uhasení katedrály pracovať?

To nedokážem odhadnúť. Teraz je to podľa mňa naozaj o tom, snažiť sa požiar zastaviť, aby sa nedostal ďalej. Minimálne tam však hasiči budú ešte zajtra.

01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:40