USA čínsky Huawei vinia z priemyselnej špionáže a porušovania sankcií voči Iránu.Reuters
StoryEditor

Huawei financuje čínska armáda a tajné služby, tvrdí CIA

20.04.2019, 08:37
Autor:
ČTKČTK
Podobné ťažkosti ako Huawei má v USA i ďalšia čínska firma ZTE Corp.

Americká tajná služba sa domnieva, že čínsku spoločnosť Huawei Technology financujú čínske bezpečnostné úrady. Napísal to dnes britský denník The Times. Huawei obvinenia označila za neopodstatnené.

Podľa zdroja denníka americká Ústredná spravodajská služba (CIA) dospela k záveru, že sa na financovaní Huawei Technology podieľa bezpečnostná komisia čínskej komunistickej strany, tajná služba a armáda.

CIA o tomto zistení už skôr informovala svojich partnerov zo skupiny Five Eyes, do ktorej patrí okrem USA taktiež Británia, Kanada, Austrália a Nový Zéland.

Huawei to nekomentuje

The Times zverejnil tiež reakciu čínskej firmy. "Huawei nekomentuje nepodložené obvinenia anonymných zdrojov založené na nulových dôkazoch," povedal britskému denníku zástupca firmy.

Spoločnosť Huawei sa dostala do centra pozornosti kvôli obvineniam zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohla čínska vláda využívať ku špionáži.

Huawei však obvinenia ohľadom špionáže odmieta. Pred používaním softvéru a hardvéru Huawei vlani v decembri varoval aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

Problémy má aj ZTE

Podobné ťažkosti ako Huawei má v USA i ďalšia čínska firma ZTE Corp. V správe tajných služieb pre americký Kongres v roku 2012 sa uvádzalo, že čínske firmy ako Huawei a ZTE sú úzko spojené s čínskou armádou, ktorá koordinuje kybernetickú špionáž voči USA.

Vlani americké ministerstvo obchodu ZTE obvinilo z nelegálneho dovozu tovaru amerického pôvodu do Iránu a Severnej Kórey. Kvôli americkým sankciám potom musela vlani od apríla do júla ZTE takmer prerušiť obchodovanie s USA. Sankcie boli zrušené, až keď ZTE zaplatila pokutu 1,4 miliardy dolárov.

Ako napísala agentúra Reuters, USA budú na májovej konferencii v Prahe od partnerov žiadať, aby sa pripojili k bezpečnostným opatreniam USA. Má to firme Huawei skomplikovať snahu ovládnuť telekomunikačné siete.

V Prahe sa bude v máji uskutoční medzinárodná konferencia o spoločných postupoch pri zabezpečení kybernetickej bezpečnosti.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-09 08:09:31 - Feat.: - Title: Zatknutie exdôstojníka tajnej služby vrhá tieň podozrenia na Viedeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:08