Reuters
StoryEditor

Trump pripravuje "projekt, o aký sa doteraz žiadna vláda nepokúsila." Chce prizvať Rusko aj Čínu

26.04.2019, 11:04
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty chystajú novú zmluvu o obmedzení strategických zbraní.

Experti Bieleho domu pripravujú na pokyn prezidenta Donalda Trumpa návrh novej zmluvy o obmedzení strategických zbraní, ktorá by nahradila dohodu podpísanú v roku 2010 v Prahe.

Oznámila to dnes americká televízia CNN s odvolaním sa na svoje zdroje v Bielom dome.

Budúca dohoda by podľa prezidentovho projektu mala zahŕňať nielen jadrové prostriedky USA a Ruska, ale najnovšie aj Číny.

Pražská zmluva nazývaná START, ktorú podpísali vtedajší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvedev, má vypršať v roku 2021.

Arzenál Spojených štátov a Ruska obmedzila zhruba o tretinu na 1550 strategických jadrových hlavíc rozmiestnených na maximálne 700 odpaľovacích zariadeniach. Predĺžená môže byť o päť rokov, ale Trump chce radšej vyrokovať novú zmluvu, uvádza CNN.

"Všetky zbrane, všetky hlavice, všetky rakety" 

Trump tento rok v januári v posolstve o stave Únie vyhlásil, že namiesto doterajšej dohody START "možno môžeme vyrokovať inú zmluvu, keď pridáme Čínu a iné (štáty), ale možno sa to nepodarí, v takom prípade by sme všetky ostatné mnohonásobne prekonali vo financovaní a inováciách ".

Podľa činiteľov Bieleho domu, na ktoré sa CNN odvoláva, dal Trump jasne najavo, že kontrola zbrojenia "by mala zahŕňať Rusko aj Čínu a mala by sa týkať všetkých zbraní, všetkých hlavíc, všetkých rakiet". Ide vraj o projekt, o aký sa doteraz žiadna vláda nepokúsila.

Podkopávajú spoluprácu, znie z Ruska

Ruská agentúra TASS dnes citovala námestníka ministra zahraničia Sergeja Rjabkova, ktorý na tlačovej konferencii v Moskve obvinil USA, že sa snažia zničiť všetky zmluvy o nešírení zbraní a kontrole zbrojenia. "Podkopávajú desaťročia pracne budovanej a starostlivo ochraňovanej zásady mnohostrannej rovnoprávnej spolupráce pri riešení najvážnejších problémov medzinárodnej bezpečnosti," kritizoval ruský diplomat Washington.

Rjabkov však pripustil, že proces kontroly jadrových zbraní by mal byť mnohostrannejší. "Naše stanovisko spočíva v tom, že proces obmedzenia jadrových zbraní môže byť postupný a musí sa opierať o zásadu nedeliteľnej bezpečnosti. Musia mať mnohostranný charakter s rešpektovaním konsenzu a záujmov všetkých krajín," konštatoval Rjabkov, bez toho aby sa zmienil o možnom zapojení Číny.

Spôsob ako pochovať dohodu

CNN dnes publikovala skeptické názory niektorých expertov, podľa ktorých plán prizvať k odzbrojovacej dohode Čínu je spoľahlivým spôsobom, ako kontrolu strategických zbraní pochovať. "Jediným dôvodom, prečo osloviť Čínu, môže byť snaha nepokračovať so zmluvou START," usudzuje Alexandra Bellová z amerického Strediska pre kontrolu a nešírenia zbraní.

Kým o odzbrojovacích dohodách s Ruskom sa rokovalo desaťročia a nadväzovali jedna na druhú, zmluva za účasti Číny by musela byť dohodnutá úplne od začiatku.

Moskva v poslednej dobe obviňuje Pentagon, že dohodu START porušuje. Rusko varuje, že jej prípadné predĺženie narazí na nutnosť vyriešiť niekoľko sporných problémov.

Biely dom však podľa CNN s diskusiou o predĺženie zmluvy z roku 2010 neponáhľa. Namiesto toho sa pokúsi o ambicióznejšiu dohodu, ktorá by zahŕňala aj zbrane nestrategickej povahy a likvidovala by celé triedy výzbroje.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:02