Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Tisíce ľudí v uliciach. Po celom Česku protestovali proti Babišovi a Benešovej

29.04.2019, 21:19
Autor:
TASRTASR
Organizátori uviedli, že do pondelkovej akcie sa prihlásila stovka českých obcí.

Tisíce ľudí vyšli v pondelok do ulíc českej metropoly Praha i ďalších miest na protest proti ovládnutiu justície vymenovaním Marie Benešovej za ministerku spravodlivosti a proti premiérovi Andrejovi Babišovi.

Majú totiž obavy, že nová ministerka bude spojenkyňou premiéra a prezidenta, ktorí majú s justíciou vlastné zámery, napísal server Novinky.cz.

Na pražskom Hradčanskom námestí sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí pred 18.00 h za hlasného piskotu a skandovania hesiel ako "Nezávislosť justície" či "Nie sme slepí" vyrazili smerom ku Staromestskému námestiu.

Podľa organizátorov sa na protestnom pochode zúčastnilo 4000 ľudí a na Staromestskom námestí čakalo ďalších 10 tisíc demonštrantov.

Organizátori uviedli, že do pondelkovej akcie sa prihlásila stovka českých obcí. Protestné akcie sa uskutočnili aj v Brne, Olomouci, Ostrave, Liberci či Hradci Králové.

"Polícia navrhla obžalovať premiéra. Ten vyhlásil, že je to účelový komplot, a nechal vymeniť ministra spravodlivosti, pod ktorého spadajú prokurátori a sudcovia, ktorí rozhodnú o premiérovej vine či nevine. Nechceme, aby sa premiér vyhol spravodlivému súdu a aby prezident ťahal z pozadia za nitky v justícii," tvrdia organizátori zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu, ktorých citovali Novinky.cz.

Prezident Miloš Zeman má Benešovú spolu s ďalšími dvoma ministrami poveriť riadením rezortu v utorok. Benešová, exministerka spravodlivosti a bývalá poslankyňu za Českú stranu sociálnodemokratickú (ČSSD), vystrieda Jana Kněžínka. Jeho pôsobenie na ministerstve bolo podľa Babiša od začiatku plánované ako dočasné.

Toho, že by Kněžínkov koniec na čele rezortu mohol súvisieť s tým, že polícia navrhla podať obžalobu v kauze Čapí hnízdo, v ktorej figuruje aj Babiš a členovia jeho rodiny, sa obáva aj opozícia, dodávajú Novinky.cz.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:20