Reuters
StoryEditor

Začala sa rozhodujúca fáza prevzatia moci, hovorí Guaidó. V Caracase vypukli nepokoje

30.04.2019, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Na 1. mája zvolal líder venezuelskej opozície demonštráciu, ktorá by mohla rozhodnúť o konci Madurovho režimu.

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó dnes vyzval armádu a ľud k zvrhnutiu vlády prezidenta Nicolasa Madura a uviedol, že má podporu mnohých vojakov.

Jeden z ministrov Madurovej vlády krátko potom oznámil, že vládne jednotky potláčajú "menšiu skupinu vojakov-zradcov" na okraji Caracasu. Práve tam bol podľa opozičných médií aj Guaidó, ktorý za niekoľko hodín odišiel.

Minister obrany Vladimir Padrino oznámil, že celá armáda stojí za Madurom. Vláda vyzvala svojich priaznivcov, aby ju prišli podporiť pred prezidentský palác v metropole.

​Guaidó oznámil, že začala záverečná fáza zvrhnutia Madurovej vlády. Uviedol to na videu, obklopený niekoľkými vojakmi a po boku s opozičným lídrom Leopoldom Lópezom, ktorý je už dva roky v domácom väzení.

Podľa viacerých zdrojov je však už López na slobode vďaka vojakom lojálnym Guaidóovi. Video bolo natočené dnes ráno na leteckej základni La Carlota pri Caracase.

Polícia použila slzný plyn

Základňa leží v rovnakej štvrti, z ktorej venezuelský minister komunikácií Jorge Rodríguez dnes hlásil potláčanie menšej skupiny zradcov režimu. Opozičná televízia TV Venezuela následne zverejnila video z okolia leteckej základne, na ktorom boli vidieť skupiny ľudí, vojakov a dym.

Podľa Reuters sa niekoľko mužov v uniformách, ktorí sprevádzali Guaidóa, zúčastnilo pred základňou prestrelky s vojakmi podporujúcimi Madura. Tri hodiny po oznámení Guaidóa pri základni nebola zrejmá žiadna vojenská aktivita a nie sú ani správy o zranených z predchádzajúcej prestrelky.

Podľa Reuters sa ku Guaidóvi a jeho vojenskému sprievodu pripojilo pri základni niekoľko sto civilistov a bezpečnostné zložky na ne strieľali slzný plyn.

Minister obrany Padrino povedal, že odmieta "toto pučistické hnutie, ktorého cieľom je rozpútať násilie". Dodal, že armáda "naďalej rozhodne bráni ústavu a legitímne úrady" a že všetky vojenské jednotky v celej krajine "sa hlásia" vo svojich kasárňach a základniach.

Demonštrácia, ktorá má rozhodnúť o osude Madura

"Rozhodujúca fáza prevzatia moci začala dnes. Armáda je na strane ľudu a na strane ústavy," uviedol Guaidó na videu natočenom deň pred veľkou demonštráciou, ktorú už skôr zvolal na 1. mája. Tá má byť podľa neho aj podľa niektorých analytikov rozhodujúca pre koniec Madurovho autoritárskeho režimu.

"Ako prezident Venezuely a legitímny šéf ozbrojených síl vyzývam všetkých vojakov, aby nás podporili v súlade s ústavou v tomto nenásilnom boji," uviedol na videu Guaidó, ktorý sa tento rok v januári z pozície šéfa parlamentu vyhlásil prezidentom. Urobil tak po tom, čo poslanci neuznali nový Madurov mandát s tým, že vzišiel z neslobodných volieb.

​Guaidó po Lopezovom boku tiež uviedol, že má podporu mnohých vojakov. López patrí k najznámejším lídrom venezuelskej opozície, za protivládne protesty z roku 2014 bol odsúdený na 13 rokov a deväť mesiacov väzenia za podnecovanie násilia. Niekoľko rokov strávil za mrežami, kým bol v lete 2017 poslaný do domáceho väzenia.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:31