Reuters
StoryEditor

Zničené autá, zatvorené obchody, zatýkanie. V Paríži protestovalo 40-tisíc ľudí

01.05.2019, 20:45
Autor:
ČTKČTK
Polícia v Paríži použila slzný plyn proti maskovaným účastníkom prvomájových protestov, ktorí na ňu útočili kameňmi a ničili autá.

Prvomájových protestov sa po celom Francúzsku zúčastnilo cez 150-tisíc ľudí. V Paríži vyšlo do ulíc okolo 40-tisíc demonštrantov, z ktorých niektorí ničili autá. Polícia v metropole nasadila slzný plyn, kontrolovala batožinu a zatkla 249 ľudí. Nariadila tiež uzavrieť až 600 obchodov a reštaurácií pri trase pochodu. Uzavrela aj časť staníc metra.

Polícia v Paríži použila slzný plyn proti maskovaným účastníkom prvomájových protestov, ktorí na ňu útočili kameňmi a ničili autá. V uliciach francúzskej metropoly bolo kvôli plánovaným demonštráciám cez 7 400 policajtov, úrady totiž počítali s účasťou jedného až dvoch tisícok radikálov.

​Prvé vážnejšie strety polície a radikálov sa odohrali v blízkosti železničnej stanice Montparnasse, odkiaľ vychádzal hlavný pochod organizovaný odbormi smerom k Talianskemu námestia na juhu Paríža.

Zranený bol doteraz najmenej jeden policajt, ​​a to pri neskorších potýčkach pred nemocnicou Pitié-Salpêtrière, uviedol denník Le Monde.

Polícia nariadila takmer šiestim stovkám obchodov a reštaurácií, ktoré sa nachádzajú pozdĺž trasy hlavného protestného pochodu, aby preventívne zavreli. Uzavreté boli aj niektoré priľahlé stanice metra.

Prijať mimoriadne bezpečnostné opatrenia prinútili úrady obavy z opakovania minuloročných násilností pri demonštráciách, ktoré poznačili násilné strety, ničenie obchodov a zapaľovanie automobilov.

"Nie je to tak, že by sme situáciu prehnane dramatizovali ... existuje reálne nebezpečenstvo," vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii minister vnútra Christophe Castanera. Prezident Emmanuel Macron vyzval bezpečnostné zložky k razantnej reakcii, ak prepukne násilie.

Prvomájových demonštrácií sa zúčastňujú aj členovia hnutia žltých viest, ktorí proti vláde a prezidentovi protestujú už od polovice vlaňajšieho novembra. Hnutie síce v posledných mesiacoch stratilo na rozsahu, ale radikalizovalo sa. Na sociálnych sieťach sa podľa agentúry AFP objavili výzvy demonštrantom, aby Paríž premenili na "metropolu nepokojov".

Rovnako ako niekoľko minulých sobôt, kedy sa už tradične po celom Francúzsku schádzajú žlté vesty, sú aj na prvého mája demonštrácie na niektorých miestach francúzskej metropoly zakázané. Týka sa to predovšetkým triedy Champs-Élysées, okolia prezidentského paláca či požiarom zničenej katedrály Notre-Dame.

Okrem metropoly sa ďalšie protestné akcie konajú aj vo väčšine ďalších významných francúzskych miest - od Lille až po Marseille.

01 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 03 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 04 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 05 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:34