trump putin rokovanieReuters
StoryEditor

Trump a Putin spolu telefonovali vyše hodiny. Bavili sa aj o novej zmluve medzi USA, Ruskom a Čínou

03.05.2019, 19:42
Autor:
ČTKČTK
Prezidenti Ruska a USA debatovali aj o výbušnej situácii vo Venezuele a o stave rokovaní so Severnou Kóreou.

Americký prezident Donald Trump hovoril viac ako hodinu telefonicky so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o možnosti uzavretia novej odzbrojovacie zmluvy za účasti USA, Ruska a Číny. Oznámila to dnes vo Washingtone hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Prezidenti sa takisto rozprávali o denuklearizácii Kórejského polostrova a situácii na Ukrajine a vo Venezuele, krátko hovorili aj o správe vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera, ktorá Rusko viní z pokusov ovplyvniť americké voľby. Podľa Kremľa rozhovor trval hodinu a pol.

Predĺžiť starú alebo dohodnúť novú zmluvu?

Trump a Putin sa podľa Sandersovej zaoberali zmluvou o obmedzení strategických zbraní uzatvorenou v roku 2010 v Prahe, ktorej platnosť o dva roky vyprší. Zmluva nazývaná START obmedzila arzenály Spojených štátov a Ruska zhruba o tretinu na 1550 strategických jadrových hlavíc rozmiestnených maximálne na 700 odpaľovacích zariadeniach.

Prezidenti diskutovali o tom, či je vhodné zmluvu predĺžiť, či vypracovať novú za účasti ďalšej jadrovej mocnosti Číny.

Trump v januárovom posolstve o stave únie vyhlásil, že namiesto doterajšej zmluvy by bolo dobré vyrokovať nový dohovor, ktorý by zahŕňal Čínu a ďalšie štáty. Rusko koncom apríla ústami kremeľského poradcu Jurija Ušakova dalo najavo, že je americkým návrhom otvorené. Čína zatiaľ dialóg USA a Ruska o strategických zbraniach nekomentovala.

Debatovali o výbušnej situácii vo Venezuele

Sandersová novinárom povedala, že Trump s Putinom debatovali o výbušnej situácii vo Venezuele a o stave rokovaní so Severnou Kóreou, ktorej vodca Kim Čong-un nedávno Rusko navštívil. Putin po rokovaní s Kimom vyhlásil, že o jeho výsledku bude Washington informovať.

Venezuele bolo dnes vo Washingtone venované rokovanie ministra zahraničia Mikea Pompea, úradujúceho ministra obrany Patricka Shanahana a bezpečnostného poradcu Bieleho domu Johna Boltona. Shanahan po rokovaní povedal, že "všetky možnosti ostávajú otvorené".

Muellerova správa bola témou rokovania len krátko, povedala Sandersová. Prezidenti o nej vraj hovorili v súvislosti s tým, že vyšetrovanie ruského vplyvu na voľby skončilo.

01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:37