StoryEditor

Trump prijal Pellegriniho v Bielom dome. Americký prezident by rád prišiel na Slovensko

03.05.2019, 19:49
Autor:
chochoČTKČTK
Podľa Donalda Trumpa vzťahy medzi Washingtonom a Bratislavou nikdy neboli lepšie.

Slovensko dosiahne vo vojenských výdavkoch dve percentá HDP v roku 2022, teda skôr, ako pôvodne predpokladalo. V Bielom dome to dnes pri stretnutí s prezidentom USA Donaldom Trumpom vyhlásil predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini. Trump úsilie Slovenska ocenil, verí, že sa ďalšie štáty pridajú. Odpovedi na otázku novinárov ohľadom návštevy na Slovensku sa Trump vyhol.

Slovensko nakupuje americké zbrane

​Pellegrini podľa médií prišiel do Washingtonu rokovať najmä o obchode a obrane. "Slovensko plní sľuby, modernizuje armádu, nakupuje americké zbrane," povedal premiér v Bielom dome. Prezident USA je podľa neho "skutočným vodcom", ktorý jasne žiada väčšie úsilie pri financovaní obrany. Trump ocenil, že Slovensko je veľmi blízko prahu dvoch percent. Ukazuje sa, že Bratislava chápe, ako je to dôležité. "Očakávame, že mnohí ďalší sa pridajú," poznamenal Trump.

​Česko chce chce vo výdavkoch na armádu dospieť k dvom percentám HDP roku 2024.

​Predseda slovenskej vlády zablahoželal Trumpovi k dynamickému rozvoju americkej ekonomiky, najmä k vytváraniu nových pracovných príležitostí a znižovaniu nezamestnanosti. "Keď sa darí USA, darí sa aj Slovensku," povedal Pellegrini. Slovensko podľa neho prežíva robustný hospodársky rast, jeden z najvyšších v Európskej únii a eurozóne.

Podľa Trumpa vzťahy medzi Washingtonom a Bratislavou nikdy neboli lepšie. "Toto je prvá návšteva slovenského premiéra v Oválnej pracovni," povedal americký prezident.

Na Slovensku sú úžasní ľudia

Poukázal na popularitu Pellegriniho na Slovensku a upozornil, že aj on sám má v USA v tomto smere "veľmi dobré výsledky".

​Novinári sa amerického prezidenta pýtali, či možno očakávať jeho návštevu na Slovensku. Podľa medializovaných informácií by americký prezident mohol prísť tento rok v auguste na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania. Šéf Bieleho domu sa však priamej odpovedi vyhol. "Rád by som (prišiel, pozn. red.), poznám ľudí na Slovensku, sú to úžasní ľudia," povedal.

Prítomný bol aj Lajčák

Pellegrini, ktorého pri návšteve v Bielom dome sprevádzali minister zahraničia Miroslav Lajčák a poradca Peter Kmec, priviezol prezidentovi USA ako dar baseballovú pálku. Podľa informácie televízie TA3 sa Trump v mladosti baseballu venoval, športovým mentorom mu bol údajne tréner so slovenskými koreňmi. Prvá dáma Melania Trumpová dostala darom stredoslovenský kroj.

Z americkej strany sa rokovania delegácií zúčastnili okrem iných minister zahraničia Mike Pompeo, personálny šéf Bieleho domu a riaditeľ Úradu pre riadenie a rozpočet Mike Mulvaney a bezpečnostný poradca John Bolton.

Pellegrini je prvým slovenským premiérom po viac ako piatich rokoch, ktorý dostal pozvánku na bilaterálne stretnutie v Bielom dome. Naposledy sa tako stretol s Trumpovým predchodcom Barackom Obamom v novembri roku 2013 vtedajší predseda vlády Robert Fico.

01 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:41