Reuters
StoryEditor

Soul je vážne znepokojený, odpálenie rakiet KĽDR označil za porušenie dohôd

04.05.2019, 11:10
Autor:
TASRTASR
Juhokórejské úrady v súčasnosti v spolupráci so Spojenými štátmi analyzujú podrobnosti a zisťujú napríklad to, aký typ rakiet KĽDR odpálila.

Južná Kórea označila najnovšie odpálenie rakiet krátkeho doletu KĽDR za porušenie vlaňajších dohôd o znížení napätia medzi oboma krajinami a vyjadrila "vážne znepokojenie". Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Vláda Južnej Kórey tvrdí, že na KĽDR vyvíja tlak, aby prestala s činnosťou, ktorá by mohla viesť k zvyšovaniu vojenského napätia, a zároveň sa usiluje o obnovenie rokovaní o denuklearizácii.

​Vyhlásenie Južnej Kórey nasledovalo po stretnutí poradcu prezidenta pre národnú bezpečnosť, ministra obrany, šéfa tajnej služby a ďalších vysokých predstaviteľov krajiny v sídle juhokórejského prezidenta v Modrom dome.

Juhokórejské úrady v súčasnosti v spolupráci so Spojenými štátmi analyzujú podrobnosti a zisťujú napríklad to, aký typ rakiet KĽDR odpálila. Vyhlásilo to juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí po telefonickom rozhovore Mikea Pompea s jeho juhokórejskou rezortnou kolegyňou Kang Kjong-wha. Tá predtým telefonovala i so šéfom japonskej diplomacie Taróom Kónom, s ktorým sa dohodli aj na koordinácii ďalších krokov.

Severná Kórea odpálila v sobotu z mesta Wonsan na východnom pobreží KĽDR smerom k Japonskému moru viacero neidentifikovaných rakiet s krátkym doletom, a to "v severovýchodnom smere medzi 09.06 h a 09.27 h" miestneho času.

Sobotňajšie strely "neporušujú moratórium na testovanie rakiet", ktoré odsúhlasil Kim Čong-un, pretože moratórium "sa vzťahuje len na medzikontinentálne balistické rakety", vysvetľuje americký analytik Ankit Panda.

Japonský minister obrany Takeši Iwaja uviedol, že severokórejské strely neohrozili bezpečnosť Japonska. Tokio sa pravdepodobne zdrží ostrých reakcií na adresu KĽDR, keďže premiér Šinzó Abe si chce zachovať dobré podmienky pre vlastný summit s Kim Čong-unom, píše AP.

Vlani nevykonala KĽDR žiadne raketové ani jadrové testy. Severokórejský vodca Kim Čong-un uskutočnil totiž svoje prvé a historické summity s lídrami Spojených štátov a Južnej Kórey.

01 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 02 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 03 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 04 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-03-07 09:38:16 - Feat.: - Title: Severokórejský diktátor Kim vyzýva na zvýšenie bojovej pripravenosti proti Spojeným štátom a Južnej Kórei
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:10