Severokórejský vodca Kim Jong Un pozoruje vypustenie rakety Hwasong-12 .Fotografiu vydala kórejská centrálna spravodajská agentúra Severnej Kórey (KCNA) 16. septembra 2017.KCNA cez REUTERS
StoryEditor

Trump napísal, že Kimovi verí. Severná Kórea následne oznámila "nácvik útoku"

05.05.2019, 07:44
Autor:
TASRTASR
Nácvik úderu sa konal deň po tom, čo KĽDR vypálila do Východného mora aj iné strely, zrejme rakety krátkeho doletu.

Severná Kórea otestovala v sobotu pri "nácviku útoku" odpaľovacie zariadenia pre rakety dlhého doletu a tiež taktické riadené zbrane a dohliadal na to samotný severokórejský vodca Kim Čong-un. V nedeľu o tom informovali tamojšie štátne médiá, na ktoré sa odvolala svetová agentúra AFP.

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že "nácvik úderu" sa konal deň po tom, čo Severná Kórea (KĽDR) vypálila do Východného mora aj iné strely, zrejme rakety krátkeho doletu.

Pravdepodobne išlo o prvé severokórejské odpálenie rakiet krátkeho doletu za vyše roka a cieľom malo byť vyvíjanie tlaku na Washington v otázke jadrových rozhovorov, ktoré sa ocitli v slepej uličke, dodala AFP.

Oznámenie o "nácviku útoku" prišlo po tom, čo americký prezident Donald Trump v sobotu uviedol, že verí severokórejskému vodcovi Kimovi, že "neporuší svoj sľub", aj keď jadrové rozhovory stagnujú.

Trump na Twitteri napísal, že stále verí, že dosiahnu dohodu o odstránení jadrových zbraní z KĽDR. V tweete dodal, že Kim "si naplno uvedomuje obrovský ekonomický potenciál Severnej Kórey a neurobí nič, čím by ho narušil alebo zničil".

Šéf Bieleho domu doplnil: "Takisto vie, že stojím pri ňom. On nechce porušiť sľub, ktorý mi dal. Dohoda bude!"

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová vo vyhlásení uviedla, že Spojené štáty vedia o krokoch Severnej Kórey a budú situáciu naďalej sledovať.

Štátna tlačová agentúra KCNA k sobotňajším testom vo Východnom mori nazývanom aj Japonské more uviedla, že ich cieľom bolo "odhadnúť a preveriť fungovanie aj presnosť úderu" týchto zbraní.

Kim takisto hodnotil "výkonnosť zbraní a zariadení", napísala tlačová agentúra KCNA.
Vodca Kim vyzval svojich vojakov, aby mali na mysli "železnú pravdu: pravý mier a bezpečie sa dosahuje a zaisťuje iba mocnou silou", dodala KCNA.

Severná Kórea v sobotu odpálila z lokality neďaleko mesta Wonsan na východnom pobreží aj viacero striel s krátkym doletom, a to "medzi 09.06 h a 09.27 h" miestneho času (02.06 h SELČ až 02.27 h SELČ). Informovala o tom juhokórejská armáda.

Strely leteli severovýchodne 70 až 200 kilometrov smerom k Japonskému moru.

01 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 02 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 03 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 04 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek 05 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:41