Reuters
StoryEditor

Našli sa obe čierne skrinky lietadla Suchoj, ktoré v Moskve zachvátil požiar

06.05.2019, 10:53
Autor:
TASRTASR
V moskovských nemocniciach zostáva hospitalizovaných deväť zranených. Stav troch z nich je vážny.

Obe tzv. čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100, ktoré v nedeľu pri tvrdom núdzovom pristátí v Moskve zachvátil požiar, sa našli na mieste tragédie. Odborníci začali skúmať ich technický stav. Podľa agentúry TASS to v pondelok potvrdil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

​Sledkom spresnil, že ako možné príčiny leteckého nešťastia sa zvažujú nedostatočná kvalifikácia pilotov, dispečerov a technického personálu, ako aj technická chyba či meteorologické podmienky.

Na palube bolo 78 osôb

Pri tragédii na moskovskom letisku Šeremetievo prišlo o život 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí. Na palube sa nachádzalo 78 osôb.

V moskovských nemocniciach zostáva hospitalizovaných deväť zranených. Stav troch z nich je vážny. Zranenia zvyšných šiestich označili lekári za stredne vážne, uviedol TASS s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Traja z hospitalizovaných boli členmi posádky havarovaného lietadla.

Ďalším 14 cestujúcim poskytli lekári ošetrenie ambulantne, dodal TASS.

Telá 41 obetí previezli do márnice a v dohľadnom čase sa začne s procesom ich identifikácie. TASS v tejto súvislosti citoval vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných zložiek, ktorý uviedol, že väčšina obetí, ktorým sa po núdzovom pristátí nepodarilo uniknúť z horiaceho lietadla, sa otrávila splodinami z horenia. Utrpeli aj rozsiahle popáleniny. Zdroj dodal, že presnú príčinu smrti určia pitvy a súdnolekárska expertíza.

Objavili sa správy o zásahu blesku

Lietadlo Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) smerujúce do Murmanska na severozápade Ruska bolo podľa Aeroflotu nútené vrátiť sa na letisko Šeremetievo krátko po štarte z "technických príčin". Podľa ruských médií stroj vyslal núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

Pri druhom pokuse zosadnúť na dráhu lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom, pričom začali horieť motory a plamene rýchlo pohltili celú zadnú časť. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla.

Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka.

Väčšina obetí boli obyvatelia Murmanskej oblasti. V Murmansku spontánne vznikli pietne miesta, kam ľudia prinášajú kvety a hračky a zapaľujú sviečky. Podobné pietne miesto vytvorili aj na letisku Šeremetievo.

V chrámoch Murmanskej oblasti sa uskutočnia smútočné obrady za obete havárie a za uzdravenie zranených.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:09