Andrej Danko s Vjačeslavom VolodinomFacebook Andreja Danka
StoryEditor

Danko dostal pozvánku na vojenskú prehliadku do Moskvy, poslal mu ju Volodin

06.05.2019, 12:27
Autor:
ČTKČTK
Kremeľ pritom koncom apríla oznámil, že príchod žiadnych zahraničných hostí na oslavy vojnového víťazstva nečaká.

Predseda parlamentu Andrej Danko dostal pozvanie na slávnostnú vojenskú prehliadku, ktorou si v Moskve vo štvrtok pripomenú 74. výročie porážky nacizmu v druhej svetovej vojne. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra TASS.

Kremeľ pritom koncom apríla oznámil, že príchod žiadnych zahraničných hostí na oslavy vojnového víťazstva nečaká. Podľa Dankovho hovorcu Tomáša Kostelníka šéf parlamentu v stredu ruskú metropolu navštívi, zatiaľ však nebolo rozhodnuté, či sa o deň neskôr zúčastní prehliadky.

Dankovi poslal pozvánku šéf Štátnej dumy Vjačeslav Volodin, napísala ruská agentúra, bez toho aby sa zmienila o reakcii slovenského politika.

TASS len pripomenula Dankovo vyhlásenie z novembra 2017, kedy v Moskve vyhlásil, že slovenský ľud nikdy nespochybnil úlohu sovietskych vojsk pri oslobodzovaní svojej krajiny.

Danko má v Moskve rokovania

Danko vtedy v prejave ocenil ruskú schopnosť riešiť problémy korektným dialógom a hovoril aj o blízkosti slovanských národov. Za svoje výroky čelil kritike hlavne od opozície.

Hovorca predsedu parlamentu dnes ČTK povedal, že Danko má v Moskve na stredu naplánované rokovania v Štátnej dume. Zatiaľ však nebolo rozhodnuté, či bude vo štvrtok na mieste sledovať vojenskú prehliadku.

Danko sa netají svojimi proruskými postojmi a jeho strana už dlhšie ako rok blokuje prejednanie novej bezpečnostnej, vojenskej a obrannej stratégie krajiny v parlamente.

Napríklad vo vládou schválenej bezpečnostnej stratégii ministerstvo zahraničia za prípad porušenia základných princípov a noriem medzinárodného práva označilo pričlenenie časti územia Ukrajiny k Rusku ozbrojenou silou na základe nelegitímneho referenda na Kryme a v Sevastopole.

Rusko nečaká zahraničných hostí

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov začiatkom minulého týždňa vyhlásil, že Moskva príchod žiadneho zo zahraničných vodcov na tohtoročné oslavy konca druhej svetovej vojny nečaká. Kremeľ vraj neposielal žiadne špeciálne pozvánky na Deň víťazstva, ktorý Rusko tradične oslavuje 9. mája vojenskou prehliadkou.

V minulých rokoch pritom bola zahraničná účasť pomerne častá. Vlani prehliadku sledoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu a srbský prezident Aleksandar Vučić, o rok skôr bol pozvaný moldavský prezident Igor Dodon. V roku 2016 prišiel kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, hoci sa pozvánky údajne neposielali. A v roku 2015 bol medzi hosťami generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a čínsky prezident Si Ťin-pching.

Prehliadky 9. mája 2015 sa zúčastnil kirgizský prezident Almbazbek Atambajev, kubánsky vodca Raúl Castro a mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Český prezident Miloš Zeman aj slovenský premiér Robert Fico vtedy Moskvu tiež navštívili, ale na prehliadku - rok po anexii Kryme a prepuknutiu konfliktu na východe Ukrajiny - nešli.

01 - Modified: 2023-11-25 11:40:49 - Feat.: - Title: Navrátilcov nečakáme s otvorenou náručou.Volodin označil ruských emigrantov za zradcov 02 - Modified: 2023-06-19 08:28:24 - Feat.: - Title: Zavrú vás do táborov, vráťte sa, kým je čas, vyzýva Rusov šéf dumy Volodin v reakcii na českého prezidenta 03 - Modified: 2023-05-22 11:20:08 - Feat.: - Title: Dlžíte nám vďaku, miliardy aj územie, provokuje Poliakov šéf ruskej dumy Volodin 04 - Modified: 2020-03-09 08:37:57 - Feat.: - Title: Danko sa vzdá funkcie predsedu SNS 05 - Modified: 2020-02-04 14:09:58 - Feat.: - Title: Danko adresoval výzvu Čaputovej: Vyjadrenia prezidentky ma šokovali, bol to chybný krok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:00