Reuters
StoryEditor

Madura zachránili kubánski poradcovia. Vo Venezuele ich má byť až 20-tisíc

08.05.2019, 12:25
Mali to byť práve kubánski vojenskí experti, kto mal údajne odhaliť ozbrojené povstanie vo Venezuele z minulého týždňa.

Autori graffiti v provládnej časti Caracasu vedľa revolučných hesiel s obľubou na pouličné steny maľujú nasledujúce odkaz: Yankee go home! Tam, kde dominuje opozícia, nie sú domov posielaní Američania, ale Kubánci.

Podľa domácej opozície, amerických vládnych predstaviteľov a skupiny akademických expertov sú to totiž práve kubánski vojenskí plánovači a agenti, ktorým môže byť Nicolás Maduro vďačný za fakt, že je stále pri moci. V krajine ich má byť podľa odhadov 10 až 20-tisíc.

Havana niečo také odmieta s tým, že vo Venezuele pracujú iba kubánski lekári a učitelia, ktorých do tejto latinskoamerickej krajiny Kuba posiela výmenou za pravidelné dodávky zľavnenej ropy.

Pomáhajú Madurovi udržať sa pri moci

Napriek tomu to mali byť práve kubánski vojenskí experti, kto mal údajne odhaliť ozbrojené povstanie vo Venezuele z minulého týždňa.

Revoltu zahájil Juan Guaidó, líder opozície a samozvaný (hoci Západom uznaný) dočasný prezident krajiny, ktorý veril, že na svoju stranu získal dostatočný počet vysoko postavených vojakov vrátane ministra obrany Vladimira Padrina Lópeza.

Ten údajne týždne vyjednával s opozíciou a Američanmi o možnej podpore Guaidóa, napísala agentúra Bloomberg s tým, že minister obrany a ďalší ľudia z elitných mocenských kruhov mali výmenou za uznanie Guaidóa čoby legitímneho prezidenta a vypísanie slobodných volieb získať istotu "dôstojného odchodu" Nicolás Madura do exilu a garanciu beztrestnosti.

Padrino López sa však podľa jednej z najviac diskutovaných teórií ukázal byť dvojitým agentom a obsah tajných rozhovorov s opozíciou následne vyzrádzal priamo Madurovi. Skupina expertov v tejto stratégii vidí práve kubánsku špionážnu školu.

"Nebyť Kubáncov, Maduro už by bol dávno vo väzení alebo v exile. Dokázali sa však infiltrovať tajnej služby, armádu a bohužiaľ aj časť opozície," povedal mi jeden z popredných predstaviteľov domácej opozície, ktorý si vzhľadom na citlivosť témy neželal byť menovaný.

Rukopis Havany

Vzťahy medzi Venezuelou a Kubou sa datujú do rokov, keď týmto krajinám vládli dnes už zosnulí Hugo Chávez a Fidel Castro. Ten na konci 90. rokov minulého storočia hľadal nového ideologického a ekonomického spojenca.

Kuba po rozpade Sovietskeho zväzu zažívala drsné roky, ktoré do histórie vstúpili ako "zvláštne obdobie". Ostrov vtedy okrem iného postihol hladomor.

Podľa Eduarda Gamarra, politológa a experta na kubánske tajné služby, si obe krajiny za posledných dvadsať rokov vybudovali tesné puto, ktoré je teraz založené na existenčnom prežití oboch režimov.

"Kubánska infiltrácia vo Venezuele je tak hlboká, že mnoho venezuelských armádnych veliteľov má dnes kubánsky prízvuk," povedal Lidové Noviny Gamarra, ktorý prednáša na Floridskej medzinárodnej univerzite.

Profesor dodal, že na rozdiel od amerických tajných služieb, ktoré sa stále viac a viac spoliehajú na technológie, Kubánci nikdy neprestali so špionážou agentov "priamo v teréne".

Brutálne taktiky Kubáncov

Každopádne Castrovi vojenskí experti vedľa dokonalej znalosti venezuelských pomerov a dynamiky tunajšieho života používajú brutálne taktiky zastrašovania, vydierania a mučenia.

"Kubánski agenti takto pracujú dekády na Kube, je preto jasné, že podobné praktiky uplatňujú aj vo Venezuele," podotkol profesor Gamarra.

Denník The Miami Herald na základe svedectva imigrovaných venezuelských vojakov a bývalého starostu Caracasu Antonia Ledezma, ktorý dnes žije v španielskom exile, opísal, čo sa deje vo vnútri venezuelskej armádny protišpionážnej agentúry, známej pod skratkou DGCIM.

Podľa odhadov je tu dnes držaných až 300 vojakov, ktorí sa mali či chceli podieľať na protirežimnej konšpirácie.

Nedávno zadržaní vojaci boli podľa Ledezma vnútri DGCIM usadení pred tabuľu za závesom. "Vo chvíli, keď bol záves odtiahnutý, vojaci uvideli na tabuli prepichnuté fotografie svojich žien, rodičov, detí a vnúčat," povedal denníku Antonio Ledezma, ktorý je spojencom Juana Guaidóa.

"Snažíme sa vlastne oslobodiť dve krajiny naraz - Venezuelu a Kubu," povedala mi počas protestov z minulého týždňa Dayna Magriová. Podľa tejto ženy v stredných rokoch by Guaidóova vláda prestala "držať kubánsky režim nad vodou".

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 05 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:36