TASR/AP
StoryEditor

Komisia dôsledne preveruje Babišov možný stret záujmov, vyhlásil Oettinger

08.05.2019, 21:34
Autor:
ČTKČTK
Český premiér môže podľa podozrení aj naďalej ovplyvňovať Agrofert.

Otázka možného konfliktu záujmov českého premiéra Andreja Babiša je pre Európsku komisiu "absolútnou prioritou" kvôli ochrane európskeho rozpočtu.

Uviedol to komisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger v liste českému europoslanci Tomášovi Zdechovskému.

V texte, ktorý má ČTK k dispozícii, komisár zopakoval, že služby komisie teraz "starostlivo vyhodnocujú" výsledky niekoľkých rozsiahlych auditov, ktoré na začiatku roka v ČR preskúmavali české riadiace a kontrolné systémy riadenia únijných peňazí a ich využívanie v konkrétnych prípadoch.

Na možný Babišov konflikt záujmov vlani upozornila mimovládna organizácia Transparency International. Premiér podľa jej právneho názoru aj po vložení svojej firmy Agrofert do zverenských fondov môže holding ovplyvňovať, zároveň má ako predseda vlády vplyv aj na rokovania o podobe európskeho rozpočtu a o rozdeľovaní európskych dotácií v Česku.

Babiš, ktorého Hnutie Ano je favoritom nadchádzajúcich Európskych volieb, akékoľvek pochybenia opakovane odmieta a pripomienky veci v českých i zahraničných médiách označuje za štvavú politickú kampaň.

Na základe popudu TI začala Európska komisia situáciu preverovať. Jej právna služba už vlani na jeseň dospela k záveru, že Babiš v konflikte záujmov je, pretože môže Agrofert aj naďalej ovplyvňovať a ako predseda vlády má zároveň vplyv aj na rokovania o rozpočte aj dotáciách.

Podľa Zdechovského, ktorý je v eurovoľbách dvojkou na kandidátke KDU-ČSL, je dobre, že komisia si necháva predkladať všetky informácie o možnom konflikte záujmov českého premiéra a veci venuje "obrovskú pozornosť. Verím aj preto, že výsledok auditu bude nezávislý a úplne nespochybniteľný ," myslí si europoslanec.

O situácii okolo auditov hovoril komisár Oettinger v polovici apríla za zatvorenými dverami na rokovaní kontrolného výboru europarlamentu. Uviedol tam, že prvé dve z niekoľkých audítorských správ dostane česká strana v polovici mája na vyjadrenie, tretia potom bude zrejme ešte o niečo neskôr.

Praha má dva mesiace na reakciu, zistenia auditu tak nebudú zverejnené pred voľbami do Európskeho parlamentu na konci tohto mesiaca.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:52