Reuters
StoryEditor

Lídri Únie sa chcú stretávať častejšie. Tusk ocenil ich proaktívny prístup

09.05.2019, 19:10
Autor:
ČTKČTK
Zámer spolupracovať dnes na summite dali šéfovia 27 krajín únie najavo v jednomyseľne prijatej deklarácii.

Členské krajiny Európskej únie a ich politickí lídri dali pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu (EP) jasne najavo, že to chcú byť predovšetkým oni, kto chce v nasledujúcich rokoch určovať, ako EÚ funguje a akým smerom sa vyvíja.

Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení dnešného neformálneho summitu 27 krajín bloku v Sibiu novinárom povedal, že si je aktívnym prístupom štátov únie úplne istý.

Chcú sa stretávať častejšie

V Sedmohradskom Sibiu dnes dokonca padol návrh, aby sa premiéri a prezidenti členských krajín stretávali aj častejšie ako doteraz. Podľa českého premiéra Andreja Babiša s nápadom prišla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Krátko pred európskymi voľbami plánovanými na koniec mája tak dnes v Sibiu vrcholní predstavitelia  členských krajín zdôraznili, že sú to oni, kto chce v nasledujúcich rokoch určovať strategickú agendu Európskej únie.

Dnes prvýkrát - na základe Tuskových stručných podkladov - diskutovali o tom, ako by mal program práce EÚ do roku 2024 vyzerať. Tusk predpokladá, že finálnu verziu dokumentu schváli riadny summit EÚ na konci júna.

Krajiny ukazujú súdržnosť

Merkelová novinárom po rokovaní povedala, že členské krajiny únie už v minulosti v množstve kríz preukázali schopnosť prekonať rozdiely a držať pospolu.

"Či už ide o finančnú krízu alebo o riešenie migrácie, vždy sme dokázali pokročiť. Ale tiež vieme, že svet nestojí a v najbližších rokoch budeme musieť tvrdo pracovať, aby sme tento európsky projekt posunuli a aby bol ešte úspešnejší," podotkla nemecká kancelárka.

Merkelová tiež potvrdila, že finálnu podobu pracovnej náplne EÚ na obdobie po blížiacich sa európskych voľbách plánujú šéfovia štátov a vlád schváliť na summite v júni.

"Stane sa základom pre našu ďalšiu diskusiu s novým europarlamentom a novou Európskou komisiou o plánoch na ďalšie roky," poznamenala.

Ambiciózne plány

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si myslí, že v najbližších týždňoch by mala vzniknúť agenda EÚ na nasledujúcich päť rokov.

"Mal by to byť ambiciózny plán, ktorý prinesie občanom pokrok," povedal na tlačovej konferencii. Napriek rozdielom medzi pohľadmi rôznych krajín by existujúca proeurópska koalícia podľa neho nemala ustupovať silám, ktorých cieľom je "dekonštrukcia a zničenie Európy".

Babiš pred novinármi zdôraznil, že v mnohých ohľadoch sú pre budúcnosť únie európske voľby zásadné. Pripustil tiež, že na začiatku debaty o strategických prioritách pretrvávajú medzi európskymi krajinami rozdiely.

"Hlavne v migrácii, hlavne čo sa týka klimatickej zmeny. Niektoré štáty by chceli mať vyrovnanú klimatickú bilanciu už za 30 rokov, iné majú iný názor ... budeme musieť hľadať konsenzus a určite to nebude jednoduché," pripustil.

Chcú niesť zodpovednosť

Podľa Tuska dnes summit prebral nielen vnútorné záležitosti únie, ale aj globálnu problematiku. "Svet je stále menej predvídateľný," podotkol.

"Jednou vecou som si ale úplne istý: lídri jednoznačne ukázali, že chcú niesť plnú politickú zodpovednosť nielen za jednotlivé udalosti, ale za Európsku úniu ako celok," upozornil Tusk. Takýto prístup je podľa neho žiadúci, aby mohlo byť spoločenstvo skutočne funkčné.

Zámer spolupracovať dnes na summite dali šéfovia 27 krajín únie najavo v jednomyseľne prijatej deklarácii. V nej uvádzajú, že spolu budú držať v dobrom i zlom, budú brániť európsky spôsob života, demokraciu a právny štát a pri rozhodovaní budú hľadať spoločné riešenia.

01 - Modified: 2022-04-20 07:18:53 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine komplikuje predaj áut v Európskej únii 02 - Modified: 2022-02-14 16:22:38 - Feat.: - Title: Únia nevie, čo plánuje Moskva. Chystá však nové odpovede a očakáva utečencov 03 - Modified: 2022-02-01 11:05:31 - Feat.: - Title: Európa sa zotavuje z pandémie. Nezamestnanosť v Únii opäť klesla 04 - Modified: 2022-01-06 11:49:19 - Feat.: - Title: Roztržka kvôli Taiwanu nie je ani zďaleka na konci. Litva spor s Čínou ľutuje, ale neustúpi 05 - Modified: 2021-12-28 18:42:53 - Feat.: - Title: Poľsko zažíva škandál so sledovaním, Tusk hovorí o kríze demokracie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:22