StoryEditor

Turecká frustrácia z neistoty

09.08.2005, 00:00
Napätie okolo začatia prístupových rokovaní Turecka s Európskou úniou sa stupňuje. A to nielen medzi Ankarou a Parížom - po rezolútnom vyhlásení francúzskeho premiéra Dominique de Villepina, že začatie rokovaní je nemysliteľné bez uznania Cypru.

Napätie okolo začatia prístupových rokovaní Turecka s Európskou úniou sa stupňuje. A to nielen medzi Ankarou a Parížom - po rezolútnom vyhlásení francúzskeho premiéra Dominique de Villepina, že začatie rokovaní je nemysliteľné bez uznania Cypru. Ale aj na tureckej politickej scéne. Dôvodom je rezignácia skúseného diplomata Murata Sungara z postu šéfa tureckého generálneho direktoriátu pre európske záležitosti len dva mesiace pred plánovaným začatím prístupových rokovaní. Sungar vo svojom stanovisku uviedol, že odchádza z osobných dôvodov a zároveň sa rozhodol celkom stiahnuť z politického života.
No turecké médiá informovali, že za jeho rezignáciou je neistota okolo začatia rokovaní začiatkom októbra. Aj nespokojnosť s prípravou na rozhovory.
Podľa denníka Turkish Daily News sa Sungar sťažoval najmä na "pretrvávajúcu neistotu a zmätok". Sungar pritom o rezignácii uvažoval dlhšie. Skúsený turecký diplomat, ktorý obhajoval záujmy Turecka v mnohých krajinách aj organizáciách, bol podľa médií pesimistický ohľadne budúcnosti krajiny. Sungara mali rozhorčiť aj vyjadrenia lídrov vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja, ktorí obviňovali jeho aj ministerstvo zahraničia z "prílišného konzervativizmu" pokiaľ ide o prístupové rokovania.
Vláde trvalo niekoľko mesiacov, kým po minuloročnom decembrovom summite únie vymenovala za hlavného vyjednávača Aliho Babacana (ktorý je zároveň ministrom hospodárstva). Potom bez akejkoľvek konzultácie z jedného dňa na druhý Generálny sekretariát pre európske záležitosti prestal patriť pod ministerstvo zahraničných vecí a priradili ho pod úrad vlády. Médiá ohodnotili tento nečakaný počin premiéra za dobrý krok z hľadiska koordinácie prípravy rokovaní. Na druhej strane, vláda stále nedokázala vytvoriť negociačný tím, ani nestanovila politické priority prístupových rokovaní. Turkish Daily News dodáva, že premiér nepochybne nájde náhradu za Sungara a do začatia rokovaní bude kompletný tím aj stanovené priority. Zdôrazňuje však, že odchod diplomata Sungarovho kalibru v takom rozhodujúcom čase nemusí byť dobrým znamením.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 13:16