Nicolás MaduroTASR
StoryEditor

Venezuelský generál vyzval armádu, aby povstala proti Madurovi

13.05.2019, 07:58
Autor:
ČTKČTK
Ramón Rangel vo vyhlásení povedal, že venezuelskú vládu ovláda "komunistická diktatúra" na Kube.

Venezuelský generál vyzval armádu, aby povstala proti prezidentovi Nicolasovi Madurovi, ktorý sa vďaka podpore vojska drží pri moci napriek hospodárskemu kolapsu tejto juhoamerickej krajiny.

Podľa agentúry Reuters generál letectva Ramón Rangel vo vyhlásení povedal, že venezuelskú vládu ovláda "komunistická diktatúra" na Kube, kľúčový Madurov spojenec.

"Musíme nájsť spôsob, ako sa zbaviť strachu, vyjsť do ulíc, protestovať a dosiahnuť spojenie s armádou, aby sme zmenili tento politický systém," uviedol vo videu zverejnenom na platforme YouTube Rangel, pred ktorým na stole ležal výtlačok venezuelskej ústavy. "Je načase povstať," dodal.

Podľa Reuters sa však nezdá, že by práve Rangelova výzva situáciu radikálne zmenila. Vysoko postavení predstavitelia armády, ktorí sa od Madura už skôr dištancovali, z krajiny utiekli a tí na najvyšších miestach stále stojí pri socialistickom prezidentovi.

Rangel utiekol minulý mesiac do Kolumbie, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z venezuelskej armády.

Na rozdiel od iných vyšších dôstojníkov, ktorí urobili podobné vyhlásenie, Rangel nevyjadril podporu šéfovi venezuelskej opozície Juanu Guaidóovi. Ten sa v januári s odvolaním sa na ústavu vyhlásil dočasnou hlavou štátu - Madurovo minuloročné znovuzvolenie podľa neho nezodpovedalo demokratickým štandardom.

Guaidóa ako venezuelského prezidenta uznalo viac ako 50 krajín, vrátane Spojených štátov.

Podpora vysoko postavených príslušníkov venezuelskej armády je pre Madurovo udržanie sa pri moci kľúčová.

Krajina zápasí s hyperinfláciou a v dôsledku hlbokej ekonomickej krízy sa rozšírili inak liečiteľné choroby a hlad. Len od roku 2015 Venezuelu opustili asi tri milióny osôb, teda zhruba desatina obyvateľov.

Maduro tvrdí, že krajina sa stala obeťou "ekonomickej vojny" vedenej politickými nepriateľmi a Spojenými štátmi.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:39