StoryEditor

Väčšina sveta sa zaviazala bojovať proti plastovému odpadu

13.05.2019, 11:46
Autor:
ČTKČTK
180 krajín sa minulý týždeň zaviazalo regulovať plastový odpad.

Ženeva - Približne 180 krajín sa v piatok dohodlo na záväznom mechanizme pre zneškodňovanie plastového odpadu. Tento krok má zaručiť, že obchod s plastovým odpadom bude transparentnejší, lepšie regulovaný a zároveň bezpečnejší z hľadiska ľudského zdravia. Podľa agentúry Reuters je cieľom kroku výrazné zníženie množstva plastového odpadu vo svetových oceánoch.

Nové pravidlá pre zaobchádzanie s použitým plastom schválili vlády ako dodatok Bazilejského dohovoru, ktorý riadi cezhraničný pohyb a zneškodňovanie nebezpečného odpadu. Podpísalo ho 187 krajín vrátane Spojených štátov, ktoré ho však doposiaľ neratifikovali. Napriek tomu sa ich nové pravidlá môžu dotknúť, ak budú vyvážať odpad do krajín, ktoré sa dohovorom začnú riadiť.

„Vysiela to veľmi silný politický signál zvyšku sveta, súkromnému sektoru, spotrebiteľskému trhu, že musíme niečo urobiť. Štáty sa rozhodli podniknúť niečo, čo sa v praxi prejaví skutočnými krokmi,“ povedal Rolph Payet z Programu Organizácie spojených národov pre životné prostredie (UNEP). Podľa OSN sú nové pravidlá pre obchod s plastovým odpadom právne záväzné, pričom jednotlivé štáty budú musieť samé iniciovať opatrenia, ako pravidlá dodržať.

Podľa agentúry AP sa regulácia dotkne výrobkov z rôznych odvetví ako zdravotníctvo, technológie, móda či potravinárstvo a gastronómia. „Zároveň bolo zriadené nové Partnerstvo pre plastový odpad v snahe mobilizovať podniky, vlády, akademikov a občiansku spoločnosť k pomoci pre implementáciu nových opatrení,“ uvádza OSN.

„Budeme mať transparentnejší a sledovateľný systém pre dovoz a vývoz plastového odpadu,“ vysvetlil Payet. Novoprijaté pravidlá podľa neho budú mať priamy dopad na oceány, kde plastový odpad častokrát končí. Reuters podotkla, že nábeh na novú reguláciu potrvá jeden rok.

Podľa Payeta zohralo dôležitú úlohu v prijatí novej úpravy predovšetkým Nórsko. S iniciatívou sa začalo len v septembri minulého roka a tempo, s akým ju štáty schválili, je podľa agentúry AP na pomery OSN enormné.

Účastníci záverečných jednaní, na ktorých sa zišlo asi 1400 delegátov, pripisujú pokrok aj rastúcemu povedomiu o probléme plastového odpadu, napríklad vďaka dokumentárnym filmom britského prírodovedca Davida Attenborougha. Podľa odhadov OSN je vo svetových oceánoch okolo stovky miliónov ton plastu a ide tak o „environmentálny problém“ epidemických rozmerov.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Koniec doby plastovej? Greenpeace predstavil umeleckú inštaláciu a žiada zníženie výroby plastov o 75 percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:27