Reuters
StoryEditor

Šéf ruského vesmírneho ústavu ušiel na západ, pozná množstvo tajných informácií

16.05.2019, 10:01
Celý útek sa odohral už v prvej polovici apríla, ruské médiá o tom informovali až teraz.

Päťdesiatdvaročný Jurij Jaškin viedol ústav vesmírnych prístrojov, inštitúciu, ktorá obhospodaruje technické komponenty vrátane "ruského GPS", satelitného navigačného systému GLONASS využívaného armádou. Tiež vybavoval komunikáciu korporácie Roskosmos, a to až do apríla, kedy vedenie agentúry promptne partnerom naznačilo, aby listy posielali na meno iného funkcionára.

V tom čase sa už Jaškin ocitol v hľadáčiku vnútornej kontroly, ktoré pátrala po spreneverách. Napriek tomu dostal od odboru strážiaceho zachovávanie štátne tajomstvo povolenie na vydanie pasu a mohol vyjsť na zahraničnú cestu. Z nej sa už nevrátil a len poslal svoju rezignáciu.

To všetko sa udialo v prvej polovici apríla, denník Kommersant o úteku manažéra, ktorý denne prichádzal do styku s informáciami klasifikovanými ako tajné, napísal až teraz. Denník kauzu označil za "bezprecedentný škandál" hroziaci vyzradením štátneho tajomstva. Celú vec preveruje Federálna bezpečnostná služba (FSB), skúma možné pohnútky riaditeľa aj okolnosti povolenia na cestu a vydanie pasu.

Bál sa možného stíhania

"Podľa všetkého sa obával, že bude odhalené rozkrádanie rozpočtových prostriedkov, a preto radšej opustil krajinu pred začiatkom vyšetrovania," hovorí o možných motívoch riaditeľovej emigrácie nemenovaný zdroj Kommersantu.

V Roskomose totiž už dlhší čas prebieha audit, ktorý vedenie spustilo na popud Kremľa. Prezident Vladimir Putin totiž v nedávnej minulosti kritizoval ruský kozmický program ako neefektívny a nie príliš úspešný. A ako je v miestnych pomeroch zvykom, je potrebné nájsť vinníka.

Už vo februári viedli previerky ku štrnástim trestným stíhaniam predovšetkým medzi riaditeľmi rôznych spoločností patriacich k Roskomosu. "Ak sa na niečo iné príde, bude to mať za následok personálne opatrenia," varoval v liste riaditeľ korporácie Dmitrij Rogozin. Podľa neho sa včasným zásahom audítorov podarilo odvrátiť spreneveru vo výške 2,3 miliardy rubľov (viac ako 29 miliónov eur).

Jaškin sa podľa doterajších informácií nachádza v Grécku. Ruské úrady sa obávajú, že svoje vedomosti a informácie ponúkne Západu, od ktorého by mohol dostať politický azyl. Podobné prípady boli obvyklé za studenej vojny, teraz k nim však vzhľadom k relatívnej slobode cestovanie už dochádza len zriedka.

Úteky ako za starých čias

Pred rokmi sa napríklad dostal z Ruska cez "zelenú hranicu" bankár Ilja Staševskij, ktorý v knihe opísal šokujúce pomery v ruských väzniciach a nakoniec dostal politický azyl v Česku.

Inokedy sa ľudia snažia odísť cez tretiu krajinu, napríklad tento rok 9. marca zadržala polícia na moskovskom letisku Vnukovo Ruslana Goringa, bývalého námestníka riaditeľa štátneho podniku Rosgeologija. Ten tiež čelil problémom kvôli trestnému stíhaniu a podľa polície mieril do Abcházska.

S falšovaným pasom a cez Bielorusko, Ukrajinu a Nemecko dezertoval v roku 2010 do USA dôstojník Služby vonkajšej rozviedky Alexandr Potejev, súčasne emigroval aj jeho syn pracujúci v Rosoboronexporte.

Jeho informácie viedli k zatknutiu desiatich ruských agentov, ktorí boli následne vymenení za štyroch ruských odsúdených "vlastizradcov", medzi ktorými bol aj prebehlík Sergej Skripaľ, známy z novičokovej aféry v Spojenom kráľovstve.

Cez Dominikánsku republiku potom prebehol k CIA Alexej Artamonov z odboru FSB pracujúci na ekonomických záležitostiach, Američania ho ale nakoniec vyhostili, pretože s nimi nehral férovú hru.

Jaškin však podľa iného z činiteľov Roskosmosu žiadnu tajnú informáciu v cudzine poskytnúť nemôže. "Všetko, čo vie, je známe aj za hranicami alebo je to možné dohľadať z otvorených zdrojov," hovorí pre Federálnu spravodajskú agentúru vedecký riaditeľ Inštitútu kozmickej politiky Ivan Mojsejev.

"Naše vesmírne technológie sú pre cudzincov len málo zaujímavé. Okrem toho na Západe kupujeme 80 percent súčiastok do našich vesmírnych prostriedkov," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:41