StoryEditor

Vášne za karikatúry pomaly upadajú

09.02.2006, 23:00
Násilné reakcie v islamskom svete na karikatúry proroka Mohameda pomaly ustávajú a výbušná situácia vo svete sa začína upokojovať. K upokojovaniu vášní prispel nemalou mierou aj samotný kontroverzný dánsky denník Jyllands-Posten, ktorého karikatúry rozvášnené reakcie vyvolali. Ten sa moslimom za zverejnenie kresieb ospravedlnil a napäté nálady sa včera opäť pokúsili upokojiť zmierlivými vyhláseniami viacerí predstavitelia západných, ako aj islamských krajín.

Násilné reakcie v islamskom svete na karikatúry proroka Mohameda pomaly ustávajú a výbušná situácia vo svete sa začína upokojovať. Jedinou výnimkou je Afganistan. Aj keď násilnosti, ktoré tam včera vypukli a ich výsledkom boli traja mŕtvi, súviseli s oslavami šíitského sviatku ášúrá (šíiti si ním v celom svete pripomínajú mučenícku smrť imáma Husajna zo siedmeho storočia) a s karikatúrami nemali nič spoločné, napätie tu opäť zvýšilo hnutie Taliban. Jeden z jeho hlavných veliteľov, mulla Dadulláh, vyhlásil, že islamská militantná skupina ponúkla odmenu sto kilogramov zlata každému, kto zabije ľudí zodpovedných za karikatúry. Podobne v hlavnom meste Bangladéša Dháka asi 2 000 militantných moslimov protestovalo včera proti zverejneniu karikatúr, v iných oblastiach sveta je však už situácia omnoho pokojnejšia.
K upokojovaniu vášní prispel nemalou mierou aj samotný kontroverzný dánsky denník Jyllands-Posten, ktorého karikatúry rozvášnené reakcie vyvolali. Ten sa moslimom za zverejnenie kresieb ospravedlnil a napäté nálady sa včera opäť pokúsili upokojiť zmierlivými vyhláseniami viacerí predstavitelia západných, ako aj islamských krajín. K tomu sa navyše pridali samotní obyvatelia Dánska. Vyše 2 400 Dánov podpísalo včera podľa informácií agentúry AFP na internete otvorený list, v ktorom sa dištancujú od zverejnenia karikatúr a ako uvádzajú, "chcú žiť s moslimským svetom v mieri".
Najväčší nemecký denník Bild a noviny Hürriyet, ktorý vychádza v Nemecku v najväčšom náklade v tureckom jazyku, zverejnili včera spoločnú výzvu žiadajúcu kresťanov a moslimov, aby dokázali voči sebe preukázať rešpekt a vyvarovali sa provokácií v záležitosti karikatúr proroka Mohameda. "Moslimský a kresťanský svet majú spoločné hodnoty, ktoré platia pre obidve náboženstvá. Pre moslima práve tak ako pre kresťana sú najdôležitejšie cnosti láska k blížnemu a milosrdenstvo," uviedol Hürriyet.
Indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono tiež vyzval na upokojenie, no okrem toho požiadal aj médiá, aby sa poučili zo zverejnenia karikatúr a dodal, že sloboda tlače nie je absolútna. "Ak ide o vieru, musíme ju rešpektovať," povedal prezident najľudnatejšej moslimskej krajiny na svete.

Moslimovia by nemali byť precitlivení
Násilnosti odsúdili aj moslimské skupiny v Singapure, podľa ktorých je násilie chybou, lebo uverejnenie karikatúr proroka Mohameda pre cítenie veriacich bolo necitlivé. "Byť precitlivený a reagovať iracionálne a násilne len zintenzívni negatívny pohľad, ktorý ostatní majú na islam," uvádza sa vo vyhlásení piatich moslimských skupín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:24