StoryEditor

Kedy si vybrať dovolenku

07.05.2007, 00:00

V novej PRAVIDELNEJ RUBRIKE od pondelka do štvrtka vám prinášame praktické a užitočné rady k letnej dovolenke. Dnes na tému KEDY SI VYBRAŤ DOVOLENKU.

Keď sa opýtate v cestovnej kancelárii, kedy si treba vybrať dovolenku, azda vo všetkých vám odpovedia rovnako: čo najskôr.
Predajcovia prichádzajú s ponukami letných dovoleniek už na prelome rokov. Ak ste teda rozhodnutí, že v lete chcete ísť na dovolenku, viete si naplánovať voľno v práci a neprekáža vám rezervácia pol roka vopred, netreba váhať. Ponuka cestovných kancelárií na začiatku roka je veľmi bohatá, sú lepšie možnosti pri výbere krajiny, hotela a tiež ceny. "Podstatné je, že na trhu je dostupná celá ponuka - všetky katalógy a ceny," vysvetľuje Tomáš Zajac z cestovnej kancelárie M-travel.
S približujúcou sa letnou sezónou sa totiž ponuka výrazne zužuje. Dovolenky sa postupne vypredávajú a môže sa stať, že keď sa už konečne rozhodnete, kam chcete ísť, všetko bude obsadené.
Myslite na deti
Rozhodnúť sa čo najskôr je podľa predajcov dôležité aj pre väčšie rodiny alebo skupinky. "Najmä rodiny s deťmi, ktoré majú záujem o takzvané rodinné izby, ktorých nie je až tak veľa, by sa mali rozhodnúť čo najskôr," zhodnotila šéfka marketingu Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur. Určite sa treba s výberom poponáhľať najmä vtedy, keď deti chodia už do školy a ste viazaní na ich letné prázdniny.
Platí to ale aj pre väčšie skupiny priateľov, ktorí chcú dovolenku tráviť v rovnakom hoteli.
Sú však aj takí klienti, ktorí vedia, že môžu a chcú ísť na dovolenku, ale nevedia presne kam ísť a postupne si vyberajú. Takýmto klientom odporúčajú predajcovia dobre zvážiť svoje požiadavky a vybrať si v priebehu dvoch mesiacov pred plánovaným odchodom.
Pár minút
Ak však viete presne, kam chcete ísť, dokážete si zariadiť voľno v práci, máte platné doklady a dostatok peňazí, nepotrebujete ani dva mesiace. Samozrejme, treba najskôr zistiť, či ešte nájdete voľné letenky a hotel. Ak áno, vtedy je vybavenie dovolenky záležitosťou pár minút. "Vypíšeme zmluvu o obstaraní zájazdu, poistenie, informujeme klienta o všeobecných záväzných podmienkach pre účasť na zájazdoch, zaplatíte dovolenku a môžete ísť," dodal Zajac.
Ak ste teda veľmi pružný, viete sa zbaliť za chvíľu, nepotrebujete vybaviť víza a očkovanie, môžete cestovať už na druhý deň.

V stredu v HN:
Ako ušetriť pri kúpe dovolenky

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:51