StoryEditor

NATO nechce zbrojné preteky

14.02.2007, 23:00

Hospodářské noviny (LOGO)

Aký je postoj NATO k rokovaniam medzi Českom a USA o možnej výstavbe americkej protiraketovej základne?
-- Ide čisto o dvojstranné rokovania, na ktorých sa NATO nepodieľa. Ale generálny tajomník Jaap de Hoop Scheffer považuje protiraketovú obranu za dôležitú a relevantnú tému pre celú alianciu.

Neobávate sa, že diskusia, ktorá ide mimo NATO, môže znížiť význam aliancie?
-- Toho sa neobávame. Pravdou však je, že NATO je alianciou 26 štátov. A všetky by mali zastávať v strategických otázkach podobné postoje a mali by podporovať aj spoločnú obranu.

Znamená to, že NATO politicky súhlasí s umiestnením amerických radarov v Česku?
-- NATO k tomu nezaujalo žiadny postoj. Diskutujeme však všeobecne o otázkach protiraketovej obrany. Máme vlastnú štúdiu, podľa ktorej sa vlastný európsky protiraketový systém dá vybudovať.

Kedy by NATO mohlo začať pracovať na vlastnej protiraketovej obrane?
-- Mohlo by to byť v roku 2012. Vážna politická diskusia sa však o tom ešte nezačala.

Odporcovia protiraketovej základne v Česku tvrdia, že to môže odštartovať nové kolo zbrojenia. Je takáto obava namieste?
-- Treba vysvetľovať, čo je podstatou tohto systému. A nepochybne sa to musí týkať aj Ruska. Som si istý, že protiraketový systém nepovedie k novému kolu zbrojenia. Štáty, ktoré sa aj v budúcnosti plánujú pripojiť k protiraketovej obrane, to robia práve kvôli tomu, že sa obávajú terajšieho šírenia jadrových zbraní napríklad v Severnej Kórei alebo v Iráne. Aliancia rozhodne nie je tým, kto by sa chcel podieľať na novej súťaži v zbrojení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:02