StoryEditor

Merkelovej tím: sársky premiér a bývalý sudca

17.08.2005, 00:00
Šéfka nemeckej opozičnej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) a nádejná budúca kancelárka Angela Merkelová dnes predstaví svoj volebný tím poradcov. Jeho zloženie môže naznačiť podobu budúcej vlády krajiny. Sársky premiér Peter Müller má získať pozíciu poradcu pre hospodárske a pracovné otázky. Informoval o tom s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje v rámci CDU denník Saarbrücker Zeitung.

Šéfka nemeckej opozičnej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) a nádejná budúca kancelárka Angela Merkelová dnes predstaví svoj volebný tím poradcov. Jeho zloženie môže naznačiť podobu budúcej vlády krajiny. Sársky premiér Peter Müller má získať pozíciu poradcu pre hospodárske a pracovné otázky. Informoval o tom s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje v rámci CDU denník Saarbrücker Zeitung. Rozhodnutie malo pritom padnúť po osobnom rozhovore Merkelovej s Müllerom už v nedeľu. Dvoch členov tímu oficiálne potvrdil aj bavorský ministerský predseda Edmund Stoiber: za zahraničnú politiku bude zodpovedať Wolfgang Schäuble, kedysi korunný princ kancelára Helmuta Kohla, a za vnútro Günther Beckstein.

Financie pre Kirchofa
Prekvapením je nominácia heidelberského profesora Paula Kirchhofa, bývalého sudcu Ústavného súdu do funkcie poradcu pre financie a dane. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA. Kirchhof pritom zastáva ešte radikálnejší koncept daňového systému než kresťanské únie. Požaduje zrušenie všetkých privilégií v daňovom práve a rozsiahle zjednodušenie. Pri dani z príjmu predpokladá trojstupňový model.
Už na najvyššom súde krajiny v Karlsruhe ho považovali za jedného z najvýznamnejších sudcov. Medzi inými stál aj za rozsudkom o zavedení eura v Nemecku. V polovici mája vyvolal mediálny rozruch, keď požadoval zvýšenie diét pre spolkových poslancov. "Najmúdrejší musia sedieť v parlamente. Jednou z ciest, ako to dosiahnuť, je znížiť počet poslancov na polovicu a diéty zdvojnásobiť," citoval jeho slová server netzeitung.de.

CDU nechce Stoibera
Zdá sa, že CDU už má plné zuby lídra Kresťansko-sociálnej únie CSU Edmunda Stoibera. Pôvodne sa totiž s ním uvažovalo na post spojeného "superministerstva" financií a hospodárstva. Stoiber sa neskôr viac videl ako minister zahraničných vecí. Na základe Merkelovej zoznamu by však tieto pozície skôr pripadli Müllerovi, Kirchhofovi či Schäublemu. Istý čas sa dokonca špekulovalo, že hospodársku agendu bude mať pod palcom priamo Merkelová. Od toho možno vzišlo práve po mylných a neistých vystúpeniach kancelárskej kandidátky v televízii a tlači.
"Premiér Stoiber bude mať v každom prípade vedúcu úlohu popri Merkelovej. Je jedno, či svoj vplyv uplatní z Mníchova, alebo prijme ponuku miesta v kabinete," povedal pred časom jeden z lídrov CSU Michael Glos. Mimochodom, ten má podľa denníka Die Welt miesto vo vláde tiež isté. Stoiber vyhlásil, že vo volebnom tíme nebude, ale vyhradzuje si právo vyjadrovať sa k akejkoľvek otázke. Financial Times Deutschland napísal, že CDU po fiasku v súvislosti s výrokmi o východných Nemcoch už viac na Stoibera nebude brať ohľad. Merkelová počíta s tým, že v Bavorsku k zmenám nedôjde a Stoiber aj po voľbách zostane v úrade krajinského premiéra.

Ľavičiari chcú duel
Stoiber naproti tomu musí stále čeliť kritike za výrok: "Neakceptujem, aby Východ opäť rozhodol o tom, kto bude nemeckým kancelárom... Frustrovaní nemôžu rozhodnúť o budúcnosti Nemecka." Neskôr vyhlásil, že tým myslel lídrov nového ľavicového subjektu. Tí ho teraz vyzývajú na televízny duel, ktorý navyše podporili aj niektorí predstavitelia CDU. Bavorský premiér však vyhlásil, že debata s Oskarom Lafontainom by zbytočne zatienila diskusiu Merkelovej s kancelárom Gerhardom Schröderom. Preto navrhuje iba akúsi akademickú dišputu na stránkach tlače. S Linkspartei však musia v každom prípade konzervatívne aj ľavicové formácie počítať, prieskumy jej totiž pripisujú vyše desať percent.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:50