Kancelária rakúskeho kancelára Sebastiana KurzaReuters
StoryEditor

Rakúšania reagujú na škandál. Tisíce ľudí demonštrujú v centre Viedne

18.05.2019, 17:45
Autor:
TASRTASR
Na námestí Ballhausplatz sa ľudia zhromaždili v reakcii na korupčný škandál okolo šéfa pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska Heinza-Christiana Stracheho.

Tisíce ľudí demonštrujú v centre Viedne pred sídlom rakúskeho kancelára a žiadajú o vypísanie nových volieb. Na námestí Ballhausplatz sa zhromaždili v reakcii na korupčný škandál okolo šéfa pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho, ktorý v sobotu odstúpil z funkcie vicekancelára, informuje agentúra DPA.

Agentúra APA s odvolaním sa na viedenskú políciu uvádza, že do 15.00 hod. sa na námestí zhromaždilo približne päťtisíc ľudí. Podľa hovorcu polície Patricka Maierhofera bolo dosiaľ zhromaždenie "hlasné, ale pokojné", pričom polícia dúfa, že to tak aj zostane.

​Demonštráciu podnietili piatkové správy nemeckých médií - denníka Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenníka Der Spiegel - o tom, že rakúsky vicekancelár a šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za podporu údajnej bohatej ruskej darkyne. Médiá priniesli výňatky z videonahrávky z tohto stretnutia.

Strache v reakcii na kauzu v sobotu odstúpil z funkcie rakúskeho vicekancelára. V televíznom vysielaní oznámil, že rezignoval preto, aby zabránil rozpadu vládnej koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a FPÖ. "Ako vicekancelár som ponúkol svoju rezignáciu kancelárovi Kurzovi, ten prijal toto rozhodnutie," citovala Stracheho agentúra AFP.

Strache ďalej uviedol, že neporušil žiaden zákon. Priznal však, že ide o "trápnu" záležitosť, ktorá sa mu stala v stave opitosti, keď sa podľa vlastných slov "mačistickým správaním snažil čiastočne zapôsobiť na atraktívnu ženu", ktorá sa vydávala za bohatú ruskú darkyňu.

Strache sa ospravedlnil svojej manželke i prívržencom. "Správal som sa ako tínedžer," dodal.
Zmienená schôdzka prebehla v júli 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza a nahrávka z nej bola zhotovená tajne a neskôr poskytnutá obom médiám, uviedli SZ a Der Spiegel. Konštatovali, že stretnutie bolo jasnou pascou zameranou na kompromitáciu Stracheho.

Na stretnutí sa zúčastnil aj Johann Gudenus, doterajší predseda poslaneckého klubu FPÖ v rakúskej Národnej rade. Ten v sobotu nasledoval Stracheho a krátko po jeho rezignácii taktiež oznámil, že zo svojej funkcie odstupuje.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:04