StoryEditor

Definitívny koniec koalície? Kurz chce odvolať ministra vnútra

20.05.2019, 18:53
Autor:
ČTKČTK
V takom prípade chcú slobodní (FPÖ) opustiť vládnu koalíciu s ľudovcami (ÖVP).

Rakúsky ľudovecký kancelár Sebastian Kurz sa v reakcii na korupčný škandál rozhodol navrhnúť odvolanie kontroverzného ministra vnútra Herberta Kickla.

Slobodní (FPÖ) už avizovali, že v takom prípade všetci ich ministri kabinet opustia. Kurz dnes po rokovaní s Kicklom oznámil, že na jeho odchode trvá.

Nastúpiť majú odborníci

Rakúske médiá predpokladajú, že ministerské posty po slobodných zastúpia odborníci, ktorí krajinu spolu s ľudovcami dovedú k septembrovým predčasným voľbám. Opoziční sociálni demokrati (SPÖ) však žiadajú koniec celého súčasného kabinetu.

Kurz cez víkend vypovedal koaličnú zmluvu svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) s FPÖ, doteraz ale stále existovala možnosť spoločnej vlády do predčasných volieb.

Kurz už skôr povedal v reakcii na škandál okolo Heinza-Christiana Stracheho, ktorý v sobotu odstúpil z čela slobodných aj z postu vicekancelára, že je neprijateľné, aby Kickl bol ministrom vnútra počas nadchádzajúceho vyšetrovania.

Treba zachovať stabilitu

Po dnešnom večernom rokovaní s Kicklom potom Kurz vyhlásil, že prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi navrhne, aby ministra odvolal.

Hovorca FPÖ v reakcii na Kurzove slová zopakoval, že v prípade Kicklovho odvolania opustia vládu všetci ministri za Slobodných. Tí ovládajú okrem ministerstva vnútra napríklad aj rezorty obrany či zahraničia.

Designovaný predseda FPÖ Norbert Hofer dnes v rozhovore s ORF nepovedal, kedy ministri jeho strany z vlády odídu. Podľa neho je potrebné zabezpečiť "usporiadaný prechod". Dôležité je podľa Hofera, aby v krajine panovala stabilita.

Opozícia chce koniec celej vlády

Najsilnejšia rakúska opozičná strana SPÖ požaduje, aby skončila celá Kurzova vláda a aby krajinu do predčasných volieb viedla vláda odborníkov.

Podľa predsedníčky sociálnych demokratov Pamely Rendiovej-Wagnerovej, ktorá sa dnes večer stretla s prezidentom Van der Bellenom, by koniec celej vlády bol "dobrým a prijateľným riešením". Politická kríza okolo FPÖ už podľa nej prerástla v "štátnu krízu".

Ďalšia opozičná strana Teraz (Jetzt) ​​už skôr uviedla, že chce na ďalšom zasadnutí parlamentu podať návrh na vyjadrenie nedôvery vláde kancelára Kurza. Či by v takom prípade SPÖ hlasovala za vyjadrenie nedôvery, Rendiová-Wagnerová však nepovedala.

K nedôvere sa môžu pridať aj Slobodní

Pre vyjadrenie nedôvery Kurzovej vláde by však v parlamente mohla hlasovať aj FPÖ. Doterajší minister vnútra Kickl agentúre APA povedal, že "podľa sedliackeho rozumu je celkom ťažké žiadať dôveru po niekom, komu ste práve vyjadrili nedôveru".

Kickl tiež odmietol argumenty kancelára, ktorými zdôvodnil nutnosť jeho odvolania. Kurz okrem iného povedal, že Kickl musí vládu opustiť, pretože bol ako generálny tajomník FPÖ zodpovedný za financovanie strany.

Nemecké médiá v piatok zverejnili tajne zhotovené video zachytávajúce Stracheho, ako sľubuje verejné obstarávanie údajnej ruskej investorke výmenou za pomoc v kampani pred predčasnými voľbami v roku 2017. Škandál dopadol aj na Kickla, ktorý bol v čase obstarania videa generálnym tajomníkom FPÖ.

V rakúskych i nemeckých médiách sa v posledných dňoch objavovali špekulácie, že natočenie videa má na svedomí nemecký satirik Jan Böhmermann, ktorý o jeho obsahu hovoril v náznakoch už v apríli.

Stanica ZDF, ktorá vysiela Böhmermannovu satirickú reláciu Neo Magazin Royale, dnes bez ďalších podrobností uviedla, že komik sa na obstaraní videa nepodieľal.

01 - Modified: 2019-05-18 09:17:17 - Feat.: 0 - Title: Rakúskom otriasa škandál. Kancelár Kurz vylúčil spoluprácu so Strachem 02 - Modified: 2019-05-18 11:51:22 - Feat.: 0 - Title: Rakúsky vicekancelár Strache, ktorý je zapletený do škandálu, ponúkol demisiu 03 - Modified: 2019-05-20 14:48:52 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Slobodní po Stracheho škandále výrazne padli, podpora Kurza v Rakúsku narastá 04 - Modified: 2019-05-20 14:49:45 - Feat.: 0 - Title: Bolo Stracheho video účelové? Kríza v Rakúsku môže mať celoeurópsky dopad, píšu svetové médiá
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:22