StoryEditor

Maďarsko chce vyriešiť Gabčíkovo

14.06.2005, 00:00
Maďarská republika chce do konca roka 2005 uzavrieť rokovania so Slovenskom o vodnom diele Gabčíkovo - Nagymaros. Denník Magyar Nemzet však upozorňuje, že dohode môžu zabrániť blížiace sa parlamentné voľby, ktoré sa budú konať v oboch krajinách v roku 2006.

Maďarská republika chce do konca roka 2005 uzavrieť rokovania so Slovenskom o vodnom diele Gabčíkovo - Nagymaros. Denník Magyar Nemzet však upozorňuje, že dohode môžu zabrániť blížiace sa parlamentné voľby, ktoré sa budú konať v oboch krajinách v roku 2006.
Člen maďarskej delegácie v rokovaniach so Slovenskom Gábor Bartus pre denník potvrdil, že na úrovni odborných komisií by sa dali rokovania uzavrieť do konca roka 2005. "Rokovania o naplnení rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora v Haagu z roku 1997 stále prebiehajú. Návrh dohody, ktorú by museli schváliť vlády oboch krajín, by mohol byť hotový do začiatku budúceho roka," uviedol Bartus.
Člen maďarskej delegácie potvrdil, že na rokovaniach so slovenskou stranou predložilo Maďarsko doterajší rozpočet výstavby vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros, z ktorého vyplýva, že Slovensko prispelo k výstavbe 70 percentami nákladov a Maďarsko 30 percentami. "Pôvodná zmluva z roku 1977 predpokladala rozdelenie nákladov na výstavbu v pomere 50 ku 50. Maďarsko však odstúpilo od výstavby vodného diela Nagymaros," konštatoval Bartus. Maďarský odborník tvrdí, že z pomeru investícií 70:30 by sa mal vypočítať v podobnom pomere aj nárok na vyrobenú elektrickú energiu v Gabčíkove. "Naznačili sme však slovenskej strane, že namiesto elektriny by sme radšej prijali zvýšenie množstva vody odvádzanej do starého koryta Dunaja, aby sa zabránilo ďalšej devastácii prírody na Malom žitnom ostrove. Teraz Slovensko prepúšťa do starého koryta len 20 percent vody, i keď podľa medzinárodných zmlúv sa voda hraničnej rieky delí na polovicu," dodal Bartus.
Medzinárodný súd v Haagu zaviazal Slovensko a Maďarsko k dohode, ku ktorej však zatiaľ nedošlo. Obe strany uznali, že Maďarsko na základe súdneho rozhodnutia nemusí dostavať priehradu pri Nagymarosi a Slovensko nemusí zbúrať tzv. dočasné riešenie pri Čuňove. Rokovania sú však momentálne na mŕtvom bode. Za vlády Viktora Orbána zatienila spor o Gabčíkovo - Nagymaros otázka zákona o zahraničných Maďaroch a vláda Pétera Medgyessyho v prvých dňoch zrušila post vládneho splnomocnenca pre otázku vodného diela. Rokovania sa obnovili minulý rok. "Je v záujme Slovenska, aby sa dohoda uzavrela čo najneskôr, pretože zatiaľ sa nemusí deliť o elektrickú energiu vyrobenú v Gabčíkove," konštatuje Magyar Nemzet. György Droppa z ochranárskeho združenia Dunajský kruh vyjadril veľkú nespokojnosť s priebehom rokovaní. "Po troch rokoch sme späť na tom istom bode, kde bola Orbánova vláda na začiatku svojho pôsobenia," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:36