VenezuelaReuters
StoryEditor

Rusi odvolali z Venezuely veľkú časť poradcov. Zistili, že Madurov režim nemá peniaze

03.06.2019, 08:24
Autor:
ČTKČTK
Stiahnutie poradcov ukazuje ruské limity pôsobenia v Latinskej Amerike.

Rusko odvolalo z Venezuely veľkú časť svojich vojenských poradcov a vyhodnocuje schopnosť režimu prezidenta Nicolasa Madura čeliť rastúcemu tlaku USA.

Napísal to v nedeľu denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na osoby blízke ruskému ministerstvu obrany. Z pôvodnej tisícky poradcov zo štátnej zbrojnej firmy Rostech ich podľa denníka v latinskoamerickej krajine zostalo len niekoľko desiatok.

Experti Rostechu (na Západe známej ako Rostec) podľa newyorského denníka cvičili venezuelských vojakov a radili pri nákupe výzbroje. Ich odchod z Venezuely bol postupný a rýchlejšie tempo nadobudol v posledných niekoľkých mesiacoch.

Dôvodom je nedostatok zbrojných kontraktov s Ruskom. Moskva zistila, že Madurov režim už nemá peniaze na to, aby platil služby vyplývajúce z predchádzajúcich kontraktov.

Rusi spochybňujú informácie

Hovorca spoločnosti Rostech informáciu The Wall Street Journal spochybnil. Počty poradcov uvádzané americkým denníkom sú podľa neho v skutočnosti desaťnásobne nižšie, zloženie poradenských tímov sa mnoho rokov nemenilo.

"Technickí špecialisti periodicky do krajiny prichádzajú opravovať a obsluhovať skôr dodanú techniku. V týchto dňoch napríklad skončila technická obsluha lietadiel," povedal agentúre TASS nemenovaný hovorca.

Stiahnutie poradcov ukazuje ruské limity pôsobenia v Latinskej Amerike v čase, keď samotné Rusko prechádza ťažkým hospodárskym obdobím, napísal The Wall Street Journal.

"Bitka je stratená"

Zároveň ide o ranu pre Madura, ktorý pomoc Ruska a Číny často vydával za príznak priazne globálnych veľmocí v čase jeho sporu s Washingtonom.

Rostech, ktorý riadi priateľ prezidenta Vladimira Putina Sergej Čemezov, čelí finančným problémom, pretože americké sankcie zablokovali niekoľko jeho veľkých kontraktov.

Osoby blízke ruskej vláde podľa amerického denníka tvrdia, že Rostech začal porovnávať politické bonusy podpory Madurovej vlády s rastúcou slabosťou venezuelského režimu, čo viedlo k strategickému rozhodnutiu obmedziť styky s Caracasom. "Myslia si, že bitka je stratená," citoval denník svoj ruský zdroj.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:39