Reuters
StoryEditor

"Je asi lepším vyjednávačom, než som ja." Trump zmenil názor a chválil Mayovú

04.06.2019, 17:04
Autor:
ČTKČTK
Pred odletom do Londýna Donald Trump kritizoval tamojšiu vládu za to, že pri vyjednávaní "umožnila EÚ držať všetky karty".

Americký prezident Donald Trump dnes zmenil názor oproti predchádzajúcej kritike na adresu britskej premiérky Theresy Mayovej, keď na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol jej prácu okolo britského odchode z Európskej únie.

Mayová podľa neho doviedla záležitosť do "veľmi dobrého bodu" a dohoda je teraz na dosah. K začínajúcemu boju o pozíciu budúceho lídra vládnych konzervatívcov povedal, že dobrými kandidátmi sú minister zahraničia Jeremy Hunt a jeho predchodca Boris Johnson.

Pred odletom do Londýna Trump v rozhovore s britskými novinármi kritizoval tamojšiu vládu za to, že pri vyjednávaní "umožnila EÚ držať všetky karty".

Pri minuloročnej návšteve Británie zase uviedol, že Mayová ignorovala jeho rady. Premiérka následne prezradila, že jej Trump radil Úniu žalovať.

"Asi by sa to malo stať"

Aj na tento bod dnes pri ich spoločnej tlačovej konferencii prišla reč, Trump však tentoraz Mayovú chválil a povedal, že je "asi lepším vyjednávačom, než som ja". "Myslím, že premiérka to dostala do veľmi dobrého bodu, kde sa niečo stane v blízkej budúcnosti," citovala prezidenta televízia Sky News.

Trump zároveň naznačil, že zvyšné krajiny Únie budú teraz nútené požiadavkám Británie ustúpiť.

Na otázku, či by Británia mala z EÚ odísť na konci októbra s dohodou alebo bez nej, odpovedal, že "by sa to asi malo stať".

Trump označil svojich favoritov

Mayová zopakovala svoj postoj, že preferuje "usporiadaný" brexit s dohodou. Podľa Trumpa je britský odchod z Únie dobrou vecou, ​​pretože krajina "chce svoju vlastnú identitu a svoje vlastné hranice". Šéf Bieleho domu okrem toho pred novinármi zopakoval podľa médií už vyvrátené tvrdenie o tom, že výsledok brexitového referenda predpovedal deň pred jeho konaním.

Na záver tlačovej konferencie sa v pomerne uvoľnenej atmosfére vyjadril aj k začínajúcej voľbe nového lídra vládnej Konzervatívnej strany. Dobrú prácu by podľa neho v tomto smere odviedol jeden z najznámejších stúpencov brexitu Johnson, rovnako ako jeho nástupca na pozíciu šéfa britskej diplomacie Hunt.

O inom favoritovi, ktorým je minister životného prostredia Michael Gove, povedal, že ho nepozná. Spravodajca denníka Daily Mail John Stevens na to reagoval zverejnením spoločnej fotografie Govea a Trumpa.

Corbyn je negatívna sila, tvrdí Trump

Ešte predtým prezident Spojených štátov reagoval na kritiku zo strany lídra opozičných labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý dnes vystúpil na londýnskej demonštrácii proti prítomnosti amerického prezidenta. Povedal, že opozičného vodcu nepozná, avšak považuje ho za "negatívnu silu".

Britskí novinári následne potvrdili ďalší Trumpov výrok o tom, že Corbyn prezidentovi ponúkal v rámci návštevy Británie osobné stretnutie, avšak americká hlava štátu ponuku odmietla.

V centre Londýna dnes proti Trumpovi demonštrujú tisíce ľudí, prezident však správy o protestoch označil za "fake news". Videl vraj len "veľmi, veľmi malú skupinku ľudí". Naopak hovoril o tisícoch jasajúcich ľudí v uliciach, a to ako dnes, tak aj v pondelok.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:33