StoryEditor

Londýnske incidenty: Polícia pátra po páchateľoch

22.07.2005, 00:00
Bol to síce relatívne krátky poplach, no Londýnčanov značne vystrašil. Možno iba to chceli svojou včerajšou akciou dosiahnuť niekoľkí útočníci, ktorí nastražili malé výbušné systémy v metre a v autobuse.

Bol to síce relatívne krátky poplach, no Londýnčanov značne vystrašil. Možno iba to chceli svojou včerajšou akciou dosiahnuť niekoľkí útočníci, ktorí nastražili malé výbušné systémy v metre a v autobuse. Dráma prebiehala v okolí nemocnice University College, ktorú ozbrojené policajné jednotky obkľúčili, informovala agentúra Reuters. Podľa nepotvrdených správ mohol do tejto oblasti uniknúť atentátnik. Očití svedkovia hovorili, že videli podozrivú osobu ako uteká z miesta činu po tom, čo v jednom vlaku nechal ruksak. "Všetci sme vystúpili na nástupište a videli muža ako uteká k výťahu. Každý kričal, aby ho zastavili. Prešiel okolo mňa a vybehol zo stanice. Vo vlaku nechal ruksak," povedala očitá svedkyňa vo vysielaní BBC. O niekoľko hodín sa polícia z nemocnice stiahla.
Na stanici Warren Street použila polícia protichemické obleky, čo vyvolalo obavy z možného útoku chemickými látkami. Neskôr však polícia oznámila, že žiadne nebezpečné látky nezistili. Polícia v priamom televíznom prenose eskortovala muža z 10 Downing Street, kde sídli úrad britského premiéra Tonyho Blaira. Večer museli uzavrieť stanicu na severe Londýna, keďže polícia tam našla podozrivý balík. Podľa železníc museli uzavrieť stanicu St. Albans a ďalšie dve zastávky pred letiskom Luton. Poplach sa dotkol niekoľkých vlakových spojení.
Incidenty nastali práve v čase spomienkovej akcie pri príležitosti minulých útokov. Vtedy štyria mladí britskí moslimovia odpálili bomby v troch vlakoch metra a v autobuse počas rannej dopravnej špičky a zabili vyše 50 ľudí.

Dva scenáre
Bezpečnostní analytici videli dva scenáre v pozadí včerajších incidentov. Podľa prvého scenára mohlo ísť o "imitujúcich amatérov," ktorí sa pokúsili skopírovať útok spred štrnástich dní. Oveľa nebezpečnejšou bola úvaha, že za incidentmi stála tá istá skupina napojená na Al-Kajdu, ktorá udrela už 7. júla. Tým by dokázala, že je stále schopná spôsobiť chaos napriek prísnym bezpečnostným opatreniam v metropole. Tiež by to ukázalo, že sú schopní rýchlo mobilizovať svojich ľudí (možno aj samovražedných útočníkov). Podľa šéfa polície Iana Blaira sa včerajšie incidenty odohrali takmer simultánne.
"Najhorší scenár s týmito incidentmi by bol, že bomby sa jednoducho iba zle odpálili. Na druhej strane to vyzerá aj tak, že niekto chcel iba kopírovať predchádzajúci útok," povedal Reuters Shane Brighton z Royal United Services Institute. Robert Ayers z inštitútu Chatham House si myslí, že Británia teraz čelí koncentrovanej vojenskej kampani. "Máte štyroch chlapíkov, ktorí sa zabili, no vycvičila ich istá infraštruktúra. Dali im zbrane, peniaze, nasmerovali ich. A táto infraštruktúra tu stále existuje," povedal Ayers.

USA spozorneli
Spojené štáty situáciu v Londýnu pozorne sledovali a aj v Pentagóne zvýšili stupeň bezpečnostného rizika. Krátko po útokoch vystúpil prezident George W. Bush s prejavom, v ktorom síce priamo nespomenul londýnske incidenty, ale v prejave k obchodnej politike spomenul aj terorizmus. "Teroristi nás nevystrašia. Vedia, že keď nás chladnokrvne zavraždia, ukážeme to v televízii. Chcú tak otriasť našou vôľou. Našu krajinu však nechápu príliš dobre. Nechápu, že keď ide o obranu univerzálnych slobôd, nás nevystrašia," povedal americký prezident. O situácii v britskej metropole Busha informovali už počas ranného brífingu.

Fakty o londýnskom metre
- Londýnske metro známe ako "tube" spustilo svoju prvú líniu v roku 1863 medzi stanicami Paddington a Farringdon. Dnes má systém 287 staníc.
- Ide o jeden z najhlbšie postavených podzemných systémov, najnižší bod je v severnom Londýne, kde klesne do hĺbky 67 metrov. Línia Piccadily, ktorá bola terčom 7. júla, je jednou z najhlbšie položených, čo sťažovalo záchranné práce.
- Metro má 408 kilometrov a 12 línií.
- Najfrekventovanejšími stanicami sú Victoria a Oxford Circus, nasleduje King's Cross, kde nastali aj útoky spred dvoch týždňov.
- Pod zemou je asi polovica tranzitnej siete, v prímestských častiach vlaky idú nad zemou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:10