Reuters
StoryEditor

Futbalista Özil sa v Istanbule oženil, za svedka mu išiel turecký prezident Erdogan

07.06.2019, 22:00
Autor:
ČTKČTK
Minulý rok zožal Mesut Özil kritiku v Nemecku kvôli tomu, že sa s tureckým prezidentom nechal odfotiť a venoval mu dres.

Bývalý člen nemeckej futbalovej reprezentácie tureckého pôvodu Mesut Özil sa dnes v Istanbule oženil. Za svedka mu šiel turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentúra AFP.

Özil je svojim blízkym vzťahom k tureckému prezidentovi, označovanému za autoritatívneho štátnika, pravidelne terčom kritiky v Nemecku. Naposledy kvôli spoločnej večeri v máji.

Prezidentská kolóna podvečer prišla k luxusnému hotelu na brehu Bosporu, kde 30-ročný stredopoliar anglického Arsenalu neskôr uzavrel manželský zväzok s herečkou a modelkou Amine Gülşeovou, bývalou miss Turecka, napísal korešpondent AFP.

Futbalista Erdogana na svadbu pozval v polovici marca. Turecká vládna strana AKP následne zverejnila zo stretnutia fotografiu. Na nej údajne Özil so svojou snúbenicou práve odovzdáva Erdoganovi pozvanie na svadbu.

"Samozrejme som z toho smutný, že to takto pokračuje," povedal vtedy denníku Bild šéf úradu kancelárky Angely Merkelovej Helge Braun. "Myslím, že to mnohých futbalových fanúšikov sklamalo, vrátane mňa," dodal politik Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Podľa neho sú futbalisti "symbolickými postavami, s ktorými sa ľudia identifikujú".

Minulý rok zožal Özil kritiku v Nemecku kvôli tomu, že sa s tureckým prezidentom nechal odfotiť a venoval mu dres. Podľa kritikov z radov politikov, médií i verejnosti tým Özil a jeho kolega Ilkay Gündogan, vtedy obaja hráči nemeckej reprezentácie, podporili predvolebnú kampaň autokrata.

Vtedajší šéf nemeckého futbalového zväzu Reinhard Grindel sa nechal počuť, že zväz síce rešpektuje situáciu hráčov s migračnými koreňmi, ale zároveň zastáva hodnoty, ktoré Erdogan dostatočne nerešpektuje.

Po minuloročnom letnom svetovom šampionáte v Rusku, kde Özil s nemeckým tímom nečakane vypadol už v skupine, hráč Arsenalu oznámil koniec v reprezentácii. Vysvetlil to tým, že necíti dostatok rešpektu, a vedenie zväzu na čele s predsedom Grindelom, ktorý tento rok v apríli rezignoval po škandále s prevzatím luxusného daru, obvinil z rasizmu.

Futbalista Özil sa narodil v západonemeckom Gelsenkirchene, je imigrantom z tretej generácie a nemá turecké občianstvo.

01 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-01 05:33:00 - Feat.: - Title: Erdogan priznal, že jeho strana nedosiahla v komunálnych voľbách očakávané výsledky 05 - Modified: 2024-03-31 07:10:00 - Feat.: - Title: Erdogan sa v komunálnych voľbách pokúsi dobyť späť Istanbul a Ankaru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:53