Reuters
StoryEditor

Saudovia hrozia popraviť chlapca, ktorý v desiatich rokoch protestoval proti vláde

08.06.2019, 17:50
Autor:
ČTKČTK
Murtadža sa vo svojich desiatich rokoch zapojil do demonštrácií v rámci takzvanej Arabskej jari

Organizácia Amnesty International vyzvala Saudskú Arábiu, aby nepopravovala osemnásťročného chlapca, ktorý je za mrežami už od svojich trinástich rokov.

Murtadžu Kureirisa saudské úrady vinia z toho, že sa vo svojich desiatich rokoch zúčastnil protivládnych protestov v rámci Arabskej jari. Chlapcovi hrozí trest smrti, informovala v sobotu televízia Al-Džazíra.

Osemnásťročný Murtadža strávil v centre pre mladistvých delikventov takmer tretinu svojho života, Saudská justícia ale hrozí ešte pritvrdiť. Pri súdnom pojednávaní v auguste minulého roka pre neho saudský verejný žalobca žiadal trest smrti, uviedla v sobotu Al-Džazíra.

Chlapec čelí sérii obvinení, ktoré zahŕňajú účasť na protivládnych protestoch, prítomnosť na pohrebe svojho brata, ktorého pri demonštráciách zabila polícia a pripojenie k údajnej "teroristickej organizácii", teda skupine, ktorá pri protestoch hádzala molotovov kokteil na policajné stanice a strieľala na bezpečnostné zložky.

Podľa reportáže CNN z tohto týždňa pochádza Murtadža z šiitskej rodiny, ktorej členovia sa často zúčastňovali demonštrácií za ľudské práva a proti diskriminácii šiitskej menšiny sunnitskou vládou.

Mladý demonštrant

Murtadža sa vo svojich desiatich rokoch zapojil do demonštrácií v rámci takzvanej Arabskej jari, ako sú nazývané protivládne manifestácie na Blízkom východe a v severnej Afrike, ktoré sa hromadne spustili v rokoch 2010 a 2011. Spolu s podobne starými deťmi vtedy Murtadža usporiadal vlastnú mierovú demonštráciu, pri ktorej malí chlapci na bicykloch prechádzali ulicami Rijádu.

Podľa Amnesty International chlapca zatkli v roku 2014, keď so svojou rodinou cestoval do Bahrajnu a umiestnili ho do detenčného zariadenia pre mládež. Tam bol údajne bitím a zastrašovaním nútený k tomu, aby sa priznal k trestným činom. Až do minulého leta, kedy sa konalo prvé súdne pojednávanie, k nemu podľa organizácie nesmeli právnici.

Mrazivý rekord v popravách

"Saudskoarabské úrady držia mrazivý rekord v používaní trestu smrti na zastrašovanie politických odporcov a na trestanie protivládnych demonštrantov, vrátane detí, zo šiitskej menšiny," uviedla Lynn Maaloufová z Amnesty International.

Kritiku ľudskoprávnych organizácií a OSN si Rijád vyslúžil napríklad aj tento rok v apríli, kedy popravil 37 ľudí za násilie pri protivládnych demonštráciách. Väčšina z popravených boli šiiti. Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA bola v tejto krajine od začiatku tohto roka popravená stovka ľudí. Vlani popravili tamojšie úrady 149 osôb.

Saudská Arábia má približne 33 miliónov obyvateľov, z ktorých asi 15 percent sú šíitskí moslimovia. Tí sa dlhodobo sťažujú na diskrimináciu zo strany režimu, ktorého vedenie vyznáva striktne vahhábitskú podobu sunnitského islamu.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:54