StoryEditor

Irán je pripravený na ústupky

26.05.2006, 00:00

V spore o iránsky jadrový program Spojené štáty pripustili možnosť priamych rokovaní s Iránom. "Ak Irán zastaví obohacovanie uránu, vznikla by tu takáto možnosť," povedal hovorca Bieleho domu Tony Snow. Irán je podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mohammada el-Baradeia ochotný uskutočniť tento ústupok.
Po rokovaní s americkou ministerkou zahraničia Condoleezzou Riceovou vyhlásil el-Baradei, že Irán je v podstate pripravený vzdať sa na niekoľko rokov obohacovania uránu na svojom území, ak by došlo k všeobecnej dohode so Západom. Ak by sa znovu začalo rokovanie medzi Iránom, európskymi krajinami a Spojenými štátmi, bol by islamský štát ochotný podpísať aj dodatok k Dohode o nešírení jadrových zbraní, ktorý by umožnil častejšie inšpekcie MAAE v Iráne.
Medzi postojom Teheránu a Washingtonu sú však stále veľké rozdiely. USA žiadajú, aby Irán úplne zastavil obohacovanie uránu, Teherán však chce pokračovať v jadrovom programe na vedecké účely. "Teraz je na skupine 5 + 1 (USA, Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko), aby rozhodli, ako ďalej postupovať," povedal el-Baradei. Na stredajších rokovaniach svetových mocností, ktoré diplomati označili za "produktívne", stále nedošlo k definitívnej dohode o rezolúcii BR OSN. Na budúci týždeň budú rokovania skupiny 5+1 pokračovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:53