TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina obviňuje Rusko: Krajina kradne suroviny, od cárskych čias sa nič nezmenilo

11.06.2019, 15:26
Autor:
ČTKČTK
Obvinenia zazneli v úvodnom vyhlásení zástupcov Kyjeva na Stálom rozhodcovskom súde (PCA) v Haagu.

Rusko svojimi zásahmi na Kryme a v okolitých vodách porušuje práva Ukrajiny ohľadom rybárčenia a ťažby nerastných surovín a dokazuje, že od čias Ruského impéria sa nič nezmenilo.

Aj tieto obvinenia dnes zazneli v úvodnom vyhlásení zástupcov Kyjeva na Stálom rozhodcovskom súde (PCA) v Haagu, ktorý tento týždeň začal predbežne prejednávať ukrajinskú žalobu na Moskvu.

Ruské výhrady k jurisdikcii medzinárodného súdu podľa ukrajinskej strany nemajú žiadny právny základ.

"Rusko postavilo nelegálne most cez medzinárodnú úžinu. Obťažuje lode všetkých krajín smerujúce z a do ukrajinských prístavov," povedala námestníčka šéfa ukrajinskej diplomacie Olena Zerkalová o situácii v Kerčskom prielive.

​Ten oddeľuje Krym od ruského Krasnodarského kraja a od anexie ukrajinského polostrova v roku 2014 v ňom lodnú prevádzku kontroluje Rusko.

Neúcta Ruska k morskému právu

"(Rusko) kradne naše energetické zdroje v našich morských oblastiach. Nepúšťa našich rybárov do vôd, v ktorých odjakživa chytali ryby. Dohromady ukazujú tieto priestupky úplnú neúctu Ruska k medzinárodnému morskému právu," pokračovala podľa agentúry AP Zerkalová.

Ukrajinský žaloba na Stálom rozhodcovskom súde, ktorý je najstarším rozhodcovským súdom na svete, bola podaná v septembri 2016 a požaduje verdikt, ktorý by Moskve nariadil "ukončiť nezákonné kroky v predmetných vodách".

Ruská strana na pondelkovom predbežnom pojednávaní uviedla, že súd v Haagu nemá právomoc rozhodovať o ukrajinských nárokoch, pretože "sa dotýkajú ruskej zvrchovanosti nad Krymom a priľahlými vodami".

Od cárskych čias sa nič nezmenilo

Podľa Zerkalovej nemá ruská argumentácia z právneho hľadiska žiadnu váhu a Stály rozhodcovský súd by o žalobe mal rozhodnúť. Predstaviteľka ukrajinskej vlády zdôraznila, že spor sa týka údajného porušovania práva Kyjeva zakotveného v Dohovore OSN o morskom práve, ktoré sa dotýka aj rybárčenia či ťažby nerastných surovín. Kedy sa päťčlenný arbitrážny panel PCA vyjadrí k ruským námietkam ohľadom jurisdikcie, nie je v tejto chvíli jasné.

"Podľa Ruska je tento prípad o zvrchovanosti Krymu," uviedla námestníčka Zerkalová. "Prístup Ruska vychádza z imperiálneho výkladu dejín, ktorý jeho lídri preferujú. Vo verzii reality prezentovanej Ruskom včera (pondelok) sa nič nezmenilo od čias Ruského impéria," dodala podľa agentúry AFP.

Západ pripojenie Krymu k Rusku neuznáva a obviňuje Moskvu, že úmyselne bráni Ukrajincom v prístupe do Azovského mora, ktoré od Čierneho mora oddeľuje Kerčský prieliv. Rusko po anexii polostrova začalo v regióne rozvoj infraštruktúry a postavilo cez Kerčský prieliv most pre automobilovú dopravu.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:38