Jozef RoháčTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Slovenský zabijak sa v Maďarsku priznal k ďalšej vražde

14.06.2019, 18:42
Autor:
ČTKČTK
Maďarská polícia neverí v pravdivosť Slovákovho priznania.

Slovák Jozef Roháč, ktorý si v Maďarsku odpykáva doživotie za zavraždenie piatich ľudí, sa dnes priznal k ďalšej vražde, milionára Józsefa Prisztása. Za túto vraždu, spáchanú v novembri 1996 v budapeštianskej štvrti Óbuda (Starý Budín), bol medzitým odsúdený iný človek. Roháč podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI svedčil v priamom prenose z väznice v Szegede (Segedín). Uviedol, že si ho na vraždu najala ukrajinská mafia prostredníctvom zločineckej skupiny z Dunajskej Stredy. Vraždu vraj spáchal za 15-tisíc mariek.

Svoje priznanie Roháč vysvetlil tým, že sa za svojho života dopustil "mnohého zlého", ale odteraz chce žiť správne a nechce, aby iní boli vo väzení jeho vinou. Súdu povedal, že sa k vražde priznal už skôr, ale nikto nebol ochotný prípad znovu otvoriť a nedovolili mu hovoriť s novinármi. Potom mu napadlo priznať sa k zločinu v telefonáte s mladším bratom a záznam poslať televízii Hir TV. Priznanie podporil informáciou, že v plastovej taške, ktorú používal na zamaskovanie zbrane s tlmičom, zostala nábojnica.

Rana z polmetrovej vzdialenosti do hlavy

Roháč povedal, že ho na miesto činu doviezol József Hamala, spolupracujúci so zločineckým podsvetím. Prisztása, keď vystupoval z vozidla Jeep Cherokee, strelil z polmetrovej vzdialenosti do hlavy a odišiel na bicykli. Počul pritom vykrikovať nadávky muža, ktorý bol v aute s Prisztásom a v súčasnosti je vo väzení. Roháč potom skočil do Hamalovho auta, zaparkovaného blízko, a spolu odišli.

"Boli to doby, kedy sa ľudia navzájom lovili, kedy zločinci bojovali jeden proti druhému," povedal.

Budapeštiansky odvolací súd v roku 2016 právoplatne odsúdil na 15 rokov väzenia miliardára Tamása Portika za objednávku Prisztásovej vraždy. Portik a dvaja ďalší odsúdení za túto vraždu dnes Roháčovi podľa MTI poďakovali za priznanie. Ferenc Fazekas, ktorý bol na mieste vraždy, súdu potvrdil, že skutočne kričal na Roháča, a požiadal súd, aby vo svetle nových okolností zrušil jeho desaťročný trest.

Za Prisztásovu vraždu bol pred dvoma rokmi právoplatne odsúdený István Hatvani.

Roháč si v súčasnosti odpykáva doživotie za bombový útok v Budapešti v roku 1998, pri ktorom prišli o život štyria ľudia, a za vraždu mediálneho magnáta Jánosa Fenyöa v tom istom roku. V súvislosti s uvedenými zločinmi bol odsúdený aj podnikateľ Portik, preslávený nezákonnými obchodmi s ropnými produktmi v 90. rokoch.

Polícia mu neverí

Maďarská polícia podľa časopisu Heti Világgazdaság neverí v pravdivosť Slovákovho priznania, podľa nej sa Roháč len snaží pomôcť Portikovi.

Súd má pokračovať 16. septembra v Budapešti, dodala MTI.

Roháč bol zadržaný v roku 2011 na Slovensku na základe zatykača vydaného Maďarskom, kam bol neskôr vydaný.

V minulosti bol Roháč podozrivý z viacerých trestných činov. Patrí medzi ne aj účasť na vražde Róberta Remiáša, ktorý bol v 90. rokoch spojkou s korunným svedkom únosu syna vtedajšieho slovenského prezidenta Michala Kováča.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 04 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám 05 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:01